nieuws

Scholenbouw maakt duikvlucht

bouwbreed Premium

De investeringen in de Nederlandse scholenbouw glijden dit jaar af tot het niveau van 838 miljoen euro. In 2008 vloeide nog ruim 1,2 miljard euro naar de huisvesting van het onderwijs. In Nederland wordt dit jaar per inwoner vijftig euro gestoken in de gebouwen voor het onderricht. Drie jaar geleden ging de portemonnee nog open […]

De investeringen in de Nederlandse scholenbouw glijden dit jaar af tot het niveau van 838 miljoen euro. In 2008 vloeide nog ruim 1,2 miljard euro naar de huisvesting van het onderwijs.

In Nederland wordt dit jaar per inwoner vijftig euro gestoken in de gebouwen voor het onderricht. Drie jaar geleden ging de portemonnee nog open voor 75,46 euro. In de periode 2009 – 2012 leveren de scholenbouwers volgens Euroconstruct cumulatief 37,1 procent in. Vergeleken met topjaar 2008 gaat daardoor in 2012 een bouwproductie van 414 miljoen euro verloren. In 2013 tekent zich, met een groei van 1,6 procent, een voorzichtig herstel af.

Onbetwist scholenbouwer in Europa is en blijft Groot-Brittannië. Dit jaar vertegenwoordigt de bouwproductie in het land een waarde van 12,5 miljard euro. Per inwoner geven de Britten 199,2 euro uit, bijna vier keer zo veel als de Nederlanders. De grote motor achter de scholenbouw in Groot-Brittannië zijn de publiek-private samenwerkingscontracten waarmee de regering van David Cameron in hoog tempo het verouderde gebouwenbestand vernieuwt.

Het hoogtepunt van de Britse investeringen in scholen lag met een bedrag van 13,5 miljard euro in 2010. Dit jaar tempert de geldstroom met 7,6 procent om in 2012 nog eens een vijfde aan kracht te verliezen. Ook al nemen de investeringen in 2012 nogmaals met 10,1 procent af, Groot-Brittannië blijft komende jaren verreweg de grootste scholenbouwer in Europa.

In België is de scholenbouw flink in het slop geraakt. Van de bijna 600 miljoen die het land twee jaar geleden nog in schoolgebouwen investeerde, blijft dit jaar maar 390 miljoen over. De Europese koepel van bouwinstituten Euroconstruct voorspelt een verdere neergang tot 376 miljoen euro in 2013. Dan geeft het politiek stuurloze land per inwoner nog slechts 35 euro en 16 cent uit aan de scholenbouw.

Duitsland heeft de crisis gebruikt om de bouw van scholen een extra zetje in de rug te geven. Vorig jaar nam daardoor het bouwvolume met 11 procent toe tot net boven de 2 miljard euro. De groei vlakt dit jaar af tot 2,5 procent waarna de Duitsers de broekriem aanhalen. De jaren 2012 en 2013 staan in het teken van respectievelijk 7,5 en 2,5 procent krimp.

Frankrijk verloor in de crisisjaren 17,5 procent terrein en zakte van 3,4 miljard in 2007 naar 2,8 miljard in 2010. De kentering is ingezet waardoor de productiewaarde geleidelijk stijgt tot een kleine 3 miljard euro in 2013.

Reageer op dit artikel