nieuws

Ruim 20 procent minder faillissementen in bouw

bouwbreed Premium

Het aantal faillissementen in de bouw is in het eerste kwartaal van dit jaar met 21 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Graydon. In het eerste kwartaal gingen er 356 bedrijven failliet, vorig jaar gingen 436 bedrijven bankroet. Waarschijnlijk heeft de strenge winter in 2010 de cijfers van dat jaar opgeschroefd.

Sinds het derde kwartaal van vorig jaar loopt het aantal faillissementen weer op. Vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar gingen in het eerste kwartaal 4 procent meer bedrijven ten onder.

Ook in de maand mei is die trend zichtbaar. In die maand gingen 106 bouwbedrijven failliet, vorig jaar mei werden nog tachtig bouwers geteld. Cijfers over juni heeft Graydon nog niet. Deskundigen verwachten dan een piek, vanwege de uitbetalingen van het vakantiegeld in mei. Deze betalingen zouden veel bedrijven kunnen gaan nekken.

Het aantal faillissementen in de bouw ligt al een tijdje hoger dan in andere sectoren. In de bouw gaat elk kwartaal één op de 555 bedrijven failliet, gemiddeld bij alle andere sectoren ligt die verhouding op één op de duizend.

Het aantal bouwbedrijven dat werd opgeheven lag 27 procent lager dan vorig jaar. In het eerste kwartaal stopten 2545 bedrijven met hun werkzaamheden. Daarmee lag het aantal bedrijfsbeëindigingen zelfs lager dan in de rest van de economie. Normaal worden in de bouw volgens Graydon meer bedrijven opgeheven dan elders.

Betaalgedrag

Het aantal bouwbedrijven is het afgelopen jaar met bijna 5000 gegroeid. In het eerste kwartaal werden 200.000 bouwbedrijven geteld. Het betaalgedrag in de bouw is volgens Graydon nog steeds slechter dan andere sectoren. Gemiddeld wordt na 47 dagen betaald. Dat is een halve dag sneller dan de gemiddelde betalingstermijn in het eerste kwartaal van 2010.

Reageer op dit artikel