nieuws

Poolse snelweg A2 naar Warschau afgebouwd zonder tenderprocedure

bouwbreed

Polen zal nog voor eind juli een contract ondertekenen met een nieuwe aannemer voor de bouw van de A2 naar Warschau. Deze aannemer moet het contract voor de aanleg overnemen van het Chinese Covec.

De Poolse overheid ziet af van een tenderprocedure omdat dit te lang duurt. In de plaats daarvan onderhandelt de GDDKiA, het Poolse directoraat verantwoordelijk voor de aanleg van hoofdwegen en snelwegen, nu zelf met 26 potentiële aannemers.

In de tweede helft van juli zal een contract ondertekend worden voor de verdere aanleg van de voor het Europees voetbalkampioenschap zo belangrijke weg. “Dit zal geheel volgens geldende regels afgehandeld worden”, aldus perswoordvoerder Urszula Nelken van de GDDKiA. Maar Poolse experts vragen zich af of er niet toch een tenderprocedure moet worden gestart. “Ik denk dat het heel moeilijk zal zijn om de noodzaak aan te tonen waarom er hier van een tenderprocedure moet worden afgeweken”, aldus Marta Grzebalska expert voor publieke aanbestedingen van consulting bureau Sienna. Volgens Grzebalska is de kans groot dat Polen een boete en een berisping krijgt uit Brussel voor het niet volgen van de officiële procedures. Covec heeft tot nu toe 20 procent van de werkzaamheden afgerond. Het bedrijf stopte met de werkzaamheden om de prijs te heronderhandelen. Volgens Covec was met de aanleg meer werk gemoeid dan verwacht.

Hotelketen

Covec heeft het ook nog aan de stok met de Poolse hotelketen Gromada. In de stad Krakau zijn de Chinezen bezig met de aanleg van een hotel maar volgens de aannemer loopt de opdrachtgever al 251 dagen achter met de betalingen. Het hotel had eind vorig jaar opgeleverd moeten worden.

Volgens de investeerder hebben de Chinezen een dramatisch slechte kwaliteit afgeleverd waardoor nog voor de ingebruikname renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

Reageer op dit artikel