nieuws

Pensioenwensen FNV onhaalbaar

bouwbreed

De wensen van FNV Bondgenoten bij hervorming van de AOW en aanvullende pensioenen zijn onhaalbaar. Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de vakbond die zich fel verzet tegen het pensioenakkoord.

Kamp noemt de voorgestelde eisen aan reserves voor pensioenfondsen “niet toereikend” voor de zekerheid die de FNV-bond wil bieden over de oudedagsvoorziening. Ook wil de bond volgens de minister jaarlijks 2,35 miljard euro meer uitgeven aan de AOW dan afgesproken, terwijl het juist de bedoeling is met het pensioenakkoord 4 miljard euro te bezuinigen. De opbrengsten van het akkoord zouden door de wensen van Bondgenoten dalen naar 1,6 tot 1,7 miljard euro.

In het pensioenakkoord is onder meer afgesproken de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting. Bondgenoten is fel tegen het akkoord, omdat het onbetaalbaar zou worden voor lagere inkomens om met vervroegd pensioen te gaan op hun 65ste jaar. Ook zou er te weinig zekerheid worden geboden bij het pensioensparen. Vooral voor mensen in zware beroepen zou dit slecht zijn. En dat terwijl Kamp na aandringen van de Tweede Kamer toch nog eens wil kijken wat hij voor die groep kan doen. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra hebben overigens recentelijk aangeboden samen met de minister te bekijken hoe de zware beroepen gedefinieerd kunnen worden. De federatie vindt dat werknemers in de bouw de mogelijkheid moeten houden op hun 65ste uit te treden als zij al 45 jaar in de sector hebben gewerkt. En dat dan zonder gekort te worden op de AOW.

De FNV-bond heeft eind vorige week een ultimatum gesteld aan Kamp, waarin stakingen werden aangekondigd als de bewindsman niet aan de eisen tegemoet zou komen. Het ultimatum is inmiddels verstreken. Afgelopen maandag legden al honderd schoonmakers in Groningen en Maastricht het werk voor 24 uur neer. Bondgenoten wil dat het pensioenakkoord van tafel gaat. Ook zou Kamp zijn voorgenomen bezuinigingen op extraatjes, zoals de ouderenkorting, moeten schrappen. Volgens de minister zijn deze bezuinigingen nodig om een hogere AOW-uitkering te kunnen betalen. Volgens FNV Bondgenoten is dit een sigaar uit eigen doos.

Reageer op dit artikel