nieuws

Orderportefeuille van bouw stabiliseert in maand juni

bouwbreed

De orderportefeuille in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (b&u) is van mei op juni stabiel gebleven. De woning- en kantoor-bouwers hebben nu gemiddeld voor 6,2 maanden werk op de plank liggen.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting die het Economisch Instituut voor Bouw (EIB) maandelijks houdt onder ruim vierhonderd grote- en middelgrote hoofdaannemers.

Volgens de rekenmeesters van de bouw schommelt de totale werkvoorraad in de b&u sinds begin dit jaar rond hetzelfde niveau. Afgelopen maand nam de orderportefeuille in de woningbouw met een tiende maand af, maar nam in de utiliteitsbouw met twee tiende maand toe.

Ook in de grond-, water- en wegenbouw (gww) treedt relatieve rust op in de ontwikkeling van de werkvoorraad. In juni daalde de orderportefeuille nog wel met twee tiende maand naar 6,7 maanden, maar na de stijging in de periode februari-mei met bijna een maand “wijst deze geringe daling op een stabilisatie in de gww”, aldus het EIB.

Voor de gehele bouw bleef het orderboek op hetzelfde niveau als vorige maand en bedraagt 6,3 maanden.

Dat de crisis de bouw nog altijd in zijn greep houdt, blijkt uit het feit dat ruim 30 procent van de bouwondernemingen stagnatie in onderhanden werk ondervindt als gevolg van een gebrek aan orders. Overigens kampte precies een jaar geleden nog bijna 40 procent van de bedrijven met een tekort aan werk.

Ruim 10 procent van de hoofdaannemers verwacht als gevolg van het lagere productieniveau nog verder te moeten snijden in het personeelsbestand. Dat is overigens een halvering ten opzichte van vorig jaar, toen nog ruim 20 procent saneringsplannen had.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels