nieuws

Opdrachtgever wil hip zijn, maar is het bij selectie niet

bouwbreed

Opdrachtgevers van bouwprojecten hebben moeite om kwaliteit als selectiecriterium bij aanbestedingen te definiëren.

Dat constateert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ondanks goede bedoelingen wordt in de praktijk toch vaak op laagste prijs gegund.

In 2010 werd bij ruim 2100 gunningen op laagste prijs geselecteerd, bij vijfhonderd projecten vond selectie plaats op basis van emvi (economisch meest voordelige inschrijving). Hierbij kunnen ook andere aspecten, zoals duurzaamheid, esthetiek en procesmanagement meewegen.

Opdrachtgevers vinden gunnen op basis van emvi volgens Sander Hardeman wel “mooi en hip”, maar komen in de praktijk vaak niet verder dan selectie op basis van laagste prijs. Het EIB zag dat van de aanbestedingen die werden aangekondigd als emvi-aanbesteding slechts 20 procent daadwerkelijk een of meer kwaliteitsaspecten liet meewegen bij de gunning van het werk.

Verder constateerden de bouweconomen dat in 2010 het aantal openbare aanbestedingen met 3 procent daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Oorzaak zijn de crisis en de dalende budgetten van onder meer gemeenten. De daling had volgens Hardeman groter kunnen zijn, want veel onderhandse aanbestedingen zijn omgezet naar openbare aanbestedingen; opdrachtgevers denken tijdens de crisis op de open markt meer voordeel te kunnen halen.

Een goede zaak is volgens de onderzoeker dat het aantal aanbestedingen waarbij het ontwerp bij de opdracht zit inbegrepen, ruim 20 procent hoger ligt dan in 2009. “Waarschijnlijk dringt deze manier van aanbesteden door tot de grotere gemeenten. Maar het gaat mondjesmaat.” Bij nog geen 10 procent van de totale aanbestedingsmarkt mogen bouwers zelf ontwerpen, in 2010 ging het om 226 aanbestedingen.

Opvallend is dat het gemiddeld aantal inschrijvingen bij opdrachten onder 100.000 euro daalde van elf bedrijven naar 9,5. “Een beetje vreemd”, vindt Hardeman, die had verwacht dat de afgelopen jaren meer bedrijven zich op kleine projecten zouden storten. “Mogelijk komt dat omdat er door faillissementen minder bedrijven zijn. Maar het kan ook zijn dat bedrijven afzien van opdrachten, omdat het ze te weinig oplevert.”

Reageer op dit artikel