nieuws

Onderzoeksraad voor Veiligheid stort zich op ramp Grolsch Veste

bouwbreed

Onderzoeksraad voor Veiligheid stort zich op ramp Grolsch Veste

De onafhankelijk Onderzoeksraad voor Veiligheid beslist dinsdag of ze vervolgonderzoek instellen naar de ramp in het stadion Grolsch Veste van afgelopen donderdag.

De afgelopen dagen hebben ingenieurs van de raad de staat van de ingestorte constructie en de arbeidsomstandigheden onderzocht en zijn juristen de bouwvergunningen ingedoken. Over de inhoud van dit vooronderzoek wil een woordvoerder nog niets kwijt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heef toegang tot alle relevante gegevens en de bouwplaats. “Wij en het OM hebben afspraken gemaakt over een werkwijze waarbij we elkaar niet in de weg lopen”, aldus een woordvoerder. De raad mag de bouwcombinatie en de gemeente vragen stellen over respectievelijk de bouwplanning en het werkverloop en het vergunningentraject. Ook bekijkt de raad hoe het bouwtoezicht op dit project is verlopen. “Iedere betrokkene bij dit project werkt uitstekend mee”.


Of er vervolgonderzoek plaatsvindt hangt af van enkele criteria. “Hebben dit soort ongevallen zich vaker voorgedaan, is er grote maatschappelijke onrust ontstaan, is er sprake van structurele onveilige situaties bij dit soort projecten”, somt de woordvoerder op. Ook kan een gemeente –Enschede in dit geval- een formeel verzoek indienen voor een vervolgonderzoek door de Onderzoeksraad van de Veiligheid. De raad streeft ernaar ernstige ongevallen te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken. Ook wil ze de oorzaak van ongelukken achterhalen om zodoende preventieve maatregelen aan te bevelen. De raad buigt zich niet over de schuldvraag als gevolg van verwijtbaar handelen.

Reageer op dit artikel