nieuws

Onderzoeksraad bekijkt stadionramp

bouwbreed

De onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid beslist vandaag of hij vervolgonderzoek instelt naar de ramp in stadion De Grolsch Veste vorige week donderdag.

De afgelopen dagen onderzochten ingenieurs van de raad de staat van de ingestorte constructie en de arbeidsomstandigheden, juristen bogen zich over de bouwvergunningen. Over de inhoud van dit vooronderzoek wil een woordvoerder nog niets kwijt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heef toegang tot alle relevante gegevens en de bouwplaats. “Wij en het OM hebben afspraken gemaakt over een werkwijze waarbij we elkaar niet in de weg lopen”, aldus een woordvoerder. De raad mag de bouwcombinatie en de gemeente vragen stellen over respectievelijk de bouwplanning en het werkverloop en het vergunningentraject. Ook bekijkt de raad hoe het bouwtoezicht op dit project is verlopen. “Alle betrokkenen werken uitstekend mee”.

Of er vervolgonderzoek plaatsvindt hangt af van enkele criteria. “Hebben dit soort ongevallen zich vaker voorgedaan, is er grote maatschappelijke onrust ontstaan, is er sprake van structureel onveilige situaties bij dit soort projecten”, somt de woordvoerder op. Ook kan een gemeente een formeel verzoek indienen voor een vervolgonderzoek.

De raad streeft ernaar ernstige ongevallen te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken. Ook wil ze de oorzaak van ongelukken achterhalen om zodoende preventieve maatregelen aan te bevelen.

> Pagina 5: bouwers huiverig om te speculeren over grolsch veste

Reageer op dit artikel