nieuws

NVB vraagt om mild regime overdrachtsgeld

bouwbreed Premium

Brancheorganisatie NVB waagt een poging om meer baat te halen uit de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 tot 2 procent. De ontwikkelende bouwers signaleren kwalijke neveneffecten die door minister De Jager van Financiën in een handomdraai kunnen worden voorkomen.

Voorzitter Jo Goossens van de NVB vindt dat de ontwikkelaars die om de markt vlot te trekken de oude woningen van nieuwbouwkopers overnamen zichzelf in de voet dreigen te schieten. “Ontwikkelaars die voor 15 juni onverkoopbare woningen van hun klanten hebben ingekocht met 6 procent overdrachtsbelasting – met het plan ze later met hetzelfde percentage belasting door de verkopen – hebben door de plotselinge verlaging van de overdrachtsbelasting ineens een nadeel van 4 procent gekregen. Ze hebben 6 procent belasting te betalen maar ontvangen slechts 2 procent retour. De betrokken bedrijven voelen zich compleet overvallen en lijden flinke financiële schade.”

Om het nadelige bijeffect te voorkomen, stelt de NVB voor om de ontwikkelaars die voor 15 juni eigenaar van een woning zijn geworden en de panden binnen een jaar doorleveren, de betaalde 4 procent via de belastingdienst terug te geven.

Grond met btw

Een ander aspect dat de NVB niet zint, betreft de levering van grond bestemd voor woningbouw. “Doorgaans wordt grond gelevërd met btw. Maar soms is het ook mogelijk de grond te leveren met overdrachtsbelasting. De koper betaalt dan geen 19 procent btw maar 6 procent overdrachtsbelasting”, stelt voorzitter Goossens in een brief aan minister De Jager.

“De verlaging van de overdrachtsbelasting zou ook moeten gelden voor de levering van grond en de eventueel daarop nog aanwezige opstallen.”

Reageer op dit artikel