nieuws

Nieuw Bouwbesluit op 1 januari 2012 van kracht

bouwbreed Premium

Het wederom felbekritiseerde nieuwe Bouwbesluit gaat in op 1 januari 2012. Reparatieruimte is er nog wel in een zogeheten Veegbesluit.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het slotdebat gistermiddag in de Tweede Kamer over de nieuwe bouwregels. Minister Donner (wonen) veegde gisteren de belangrijkste kritiek van tafel. Die kritiek kwam uit de zorghoek. Die vreest al weken dat de nieuwe regels leiden tot onnodige aanpassingen van ziekenhuizen en zorginstellingen, een post van ongeveer 700 miljoen euro. In overleg met de sector pakte Donner die problemen in de afgelopen weken aan: “Daardoor treden de extra kosten niet op.”

Vragen

Aan het nieuwe Bouwbesluit, dat onder meer genoegen neemt met CE-markering voor bouwproducten per 1 januari 2012, kleven veel meer vragen. Kamerleden werden “overspoeld” met brieven en mailtjes en putten daar gisteren uitvoerig uit. Op de laatste vergaderdag voor het reces wilde Donner echter niet in een “mitrailleurvuurtempo” alle vragen afhandelen. Gezien de “grote en tegenstrijdige belangen” vindt hij dat ongepast.

Donner die zelf ook nog wat wil snijden in de regels, bood ook de Kamer de ruimte om na de zomer verder te praten over eventuele wijzigingen. In een zogeheten Veegbesluit, dat in najaar verschijnt, kunnen die dan worden meegenomen.

Het nieuwe Bouwbesluit zelf wil Donner wel per 1 januari 2012 in laten gaan. “Tenzij dat mij politiek de kop kost”, voegde hij er ironisch aan toe. Toen was allang voor iedereen in de volledig afgeladen vergaderzaal duidelijk dat Donner in zijn wellicht laatste weken of maanden – het gerucht wordt steeds krachtiger dat hij binnenkort Herman Tjeenk Willink opvolgt als vicepresident van de Raad van State – niet zou overkomen. Alleen de SP, de Partij voor de Dieren en ChristenUnie drongen aan op uitstel van het nieuwe Bouwbesluit dat vorig jaar de eindstreep niet haalde.

Reageer op dit artikel