nieuws

‘Nederlandse bouwconcerns moet zich meer verbreden’

bouwbreed Premium

Vergeleken met hun Europese concurrenten richten de grote Nederlandse bouwconcerns zich relatief weinig op lucratieve activiteiten buiten de bouw.

Dat concludeert Deloitte in het gisteren gepubliceerde rapport ‘European Powers of Construction 2010’.

Volgens het adviesbureau zoeken de grootste beursgenoteerde bouwondernemingen van Europa hun heil steeds vaker buiten de bouw. De top 50 telt daardoor 41 bedrijven die in 2010 meer dan 60 procent van hun omzet buiten de bouw haalden.

“De terugloop van het aantal opdrachten in de bouwsector leidt tot dalende prijzen in een markt die traditioneel al kleine winstmarges kent”, verklaart Jurrien Veldhuizen van Deloitte. “Bedrijven kijken al langer over de grens. Nieuw is dat vele zich nu ook steeds meer op alternatieve sectoren storten.” Volgens hem betreft het activiteiten als waterzuivering, exploitatie van tolwegen, transport, maar ook wagenparkbeheer en adviesdiensten.

Voor BNR Nieuwsradio laat topman Gerard van de Aast van Volker Wessels weten zich niet te herkennen in de conclusies van Deloitte. Volgens hem investeert het op een na grootste Nederlandse bouwbedrijf al jaren in onder meer energie- en telecom.

Veldhuizen denkt de Nederlandse bouwers er verstandig aan doen zich te verbreden “gezien de vooruitzichten in infra, woning- en utiliteitsbouw”.

Reageer op dit artikel