nieuws

‘Nederland, niet Europa beslist over Hedwigepolder’

bouwbreed Premium

De Europese Commissie hoeft geen goedkeuring te geven voor het plan om niet de Hertogin Hedwigepolder maar de Schorer- en Welzingepolder te ontpolderen. Brussel houdt wel de vinger aan de pols.

Volgens staatssecretaris Bleker van Landbouw wordt vanuit Europa wel periodiek beoordeeld of Nederland voldoet aan de internationale verplichtingen voor natuurcompensatie na de uitdieping van de Westerschelde. Maar Nederland heeft uiteindelijk het laatste woord.

Het onder water zetten van de Hedwigepolder staat in de Scheldeverdragen tussen Nederland en Vlaanderen. In België wordt niet onverdeeld positief gereageerd op de nieuwe plannen. Het creëren van vertrouwen bij de zuiderburen zal moeilijk worden, erkent Bleker. Het Nederlandse besluit wordt richting Vlaanderen dan ook niet als dictaat voorgelegd. “We hebben de vaste wil om onze zuidelijke collega’s te overtuigen”, aldus Bleker.

Het nieuwe plan kost het kabinet zo’n 150 miljoen, 36 miljoen meer dan de eerder gereserveerde 114. De meerkosten zitten vooral in de dijk die moet worden aangelegd bij de door Vlaanderen te ontpolderen Prosperpolder.

Zeesnot

PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren vrezen dat de plannen weleens een kwart miljard kunnen gaan kosten, omdat ook naar natuurcompensatiegronden voor de nog aan te leggen Westerschelde Container Terminal gezocht moet worden. Bleker vindt dat wel een erg pessimistisch scenario waarin “werkelijk alle beren op de weg ook ten tonele zijn gevoerd”.

De staatssecretaris krijgt steun van VVD, CDA, PVV, SGP en SP. “Wij moeten als volksvertegenwoordiger luisteren naar het volk. En het volk in Zeeland wil niet ontpolderen en zeker niet in ruil voor een stukje zeesnot”, aldus PVV’er Richard de Mos. Volgens het kamerlid zijn Vlaamse parlementariërs via D66 en de PvdA doorgedrongen tot de Tweede Kamer. “Suske en Wiske hebben maar één missie: De dijken moeten worden doorgeprikt.”

Reageer op dit artikel