nieuws

Materieeldienst Dura Vermeer werkt makkelijker

bouwbreed

Dalmec heeft voor Dura Vermeer een ‘balancer’ ontwikkeld voor het zware tilwerk. De machine maakt volgens het bedrijf uit Leerdam “zware lasten gewichtloos”. De materieeldienst van de Zoetermeerse aannemer heeft er inmiddels twee in gebruik.

Materieeldiensten zoeken volgens Rudy van Kerkwijk van de Italiaanse machinebouwer Dalmec al lang naar een constructie om de fysieke belasting tijdens het inspecteren, repareren en schoonmaken van zware delen als schoren, stempels en steigerplanken, te verminderen. Het Leerdamse bedrijf biedt daarvoor zijn balancervan het type Partner aan. Dura Vermeer is volgens Van Kerkwijk de eerste aannemer die met een balancerwerkt. Met de bouw hoopt Dalmec een nieuw segment te kunnen bedienen.

Dalmec bouwt de balancerin zijn Italiaanse fabriek naar eigen ontwerp in de vorm van een parallellogram dat mechanisch op en neer beweegt. De last wordt pneumatisch in evenwicht gehouden. “Met deze machine wordt een last gewichtloos”, benadrukt Van Kerkwijk.

Dalmec leverde de apparatuur van Dura Vermeer met een speciale klem die de zware materieeldelen aan de buitenzijde opneemt. Hangend in de klem kunnen die geïnspecteerd en in voorkomende gevallen worden hersteld. Speciale remmen voorkomen dat de machine tijdens dit werk wegdraait. Daarvoor is één man voldoende, zegt Van Kekwijk. “Met de balancerhoeven zware stukken niet meer door twee mensen te worden getild.”

Vorkheffer

Het apparaat staat los op de vloer en kan met een vorkheffer worden verplaatst. Omdat de constructie niet in de vloer verankerd is bestaat de kans dat een te zware last hetlaat omvallen. Volgens Van Kerkwijk kan dat niet met de Partner. De machine heeft ook een capaciteitbegrenzer in de vorm van een ventiel. Dat is afgesteld op een bepaald gewicht en daarna verzegeld. Bij een zwaardere last wordt de perslucht op weg naar de pneumatische cilinder afgeleid en weggeblazen. Van Kerkwijk: “De balancerkan op die manier nooit meer heffen dan het maximaal toegelaten gewicht.”

Alle besturingen zijn in de machine geïntegreerd.

De balancerwordt aangesloten op een persluchtinstallatie. In de loods van de materieeldienst van Dura Vermeer ontbrak die installatie. Dalmec liet om die reden VRB Friesland uit Leeuwarden een persluchtinstallatie aanleggen.

Reageer op dit artikel