nieuws

Markt neemt geen risico

bouwbreed

De kunststofprijzen zijn gedaald. Pvc met 5 euro, hdpe (hogedichtheidpolyetheen) met 20 en pp (polypropyleen) met 35 euro per ton. Deze daling is een gevolg van het stokkende herstel van de economie. De vraag daalt, dus de prijs stijgt. De markt neemt geen risico; verwerkende bedrijven bouwen geen voorraden op. Ze verwachten nog meer prijsdalingen. […]

De kunststofprijzen zijn gedaald. Pvc met 5 euro, hdpe (hogedichtheidpolyetheen) met 20 en pp (polypropyleen) met 35 euro per ton. Deze daling is een gevolg van het stokkende herstel van de economie. De vraag daalt, dus de prijs stijgt. De markt neemt geen risico; verwerkende bedrijven bouwen geen voorraden op. Ze verwachten nog meer prijsdalingen. De lagere grondstofprijzen zouden lagere productprijzen tot gevolg moeten hebben.

Evenals het kunststof zakten ook de non-ferro metalen in prijs. Lood 3 procent, koper 2 procent, aluminium 1 procent. Alleen zink kon de dans ontspringen, met een kleine stijging van 1 procent.

Door een redelijk stabiele euro stijgen de grondstofprijzen niet verder. Koper kan de komende drie maanden nog iets zakken en op iets langere termijn iets stijgen. Grote stijging zit er niet in, maar de gekte kan zo toeslaan.

Betonstaal (staven en wapeningsnetten) zijn qua prijs niet van hun plaats gekomen. Het ruwe staal zagen we met 13 dollar dalen. Voor de komende maand worden verdere dalingen verwacht, maar op een termijn van zeg een jaar, kunnen de prijzen flink stijgen.

De bouw oogt nog niet gezond. Voor zand en grind zijn geen grotere afnamevolumes te verwachten. De concurrentie is moordend en bedrijven proberen tegen dumpprijzen opdrachten binnen te halen.

De prijs van houten kozijnen ligt erg laag. De houtprijzen bleven gelijk. Men maakt zich zorgen over de werkgelegenheid.

NBI

Reageer op dit artikel