nieuws

Krimp op aanbestedingsmarkt

bouwbreed

De aanbestedingmarkt is het afgelopen jaar 35 procent in omvang afgenomen. In totaal werd er in 2010 voor 5,2 miljard euro aan werk gegund. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In tegenstelling tot de omvang van de aanbestedingsmarkt in euro’s, bleef het aantal aanbestedingen in 2010 met 2.650 slechts […]

De aanbestedingmarkt is het afgelopen jaar 35 procent in omvang afgenomen. In totaal werd er in 2010 voor 5,2 miljard euro aan werk gegund.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In tegenstelling tot de omvang van de aanbestedingsmarkt in euro’s, bleef het aantal aanbestedingen in 2010 met 2.650 slechts een fractie onder het niveau van 2009.

Gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen schreven gezamenlijk 4 procent minder aanbestedingen uit dan het jaar ervoor. Opvallend is dat het aantal aanbestedingen van overige opdrachtgevers (scholen, universiteiten, politie, woningcorporaties, ziekenhuizen en projectontwikkelaars) met ruim 30 procent toenam naar 359. Hun aandeel (in euro’s) op de aanbestedingsmarkt verdubbelde naar 21 procent.

De sterke volumedaling van 2009 op 2010 is vooral te wijten aan een piek met grote aanbestedingen in 2009, zegt EIB-onderzoeker Sander Hardeman. Zo werd het project A15 Maasvlakte-Vaanplein voor 1,5 miljard euro gegund en werden nog zes spoedpakketten van zo’n 100.000 euro de markt op gebracht. “Een deel van het werk is waarschijnlijk naar voren gehaald”, verklaart Hardeman de sterke krimp.Opmerkelijk volgens de EIB-onderzoeker is dat kwaliteit als gunningscriterium een grotere rol speelt dan dikwijls door de bouwsector wordt aangenomen. In 2009 werd slechts een derde van het volume (in euro’s) van de aanbestedingen op laagste prijs geselecteerd, in 2010 was dat de helft.

Kwaliteit

“Vaak hoor je dat te weinig op kwaliteit wordt geselecteerd. Het zou maar om slechts 10 à 20 procent van de aanbestedingen gaan. Dat suggereert dat het bij 80 procent puur om prijs gaat. Uit dit onderzoek blijkt dat dat niet klopt”, zegt Hardeman.

Wel is het zo, nuanceert hij, dat enkele grote overheidsprojecten deze cijfers beïnvloeden. Deze projecten zijn vooral voor grotere bouwers. “Kleine bedrijven maken geen schijn van kans, ze hebben geen capaciteit. Voor kleine bedrijven rest vaak niets anders dan inschrijven op laagste prijs. Dat blijft een groot issue.”

> pagina 6: Opdrachtgever wil hip zijn, maar is het bij selectie niet

Reageer op dit artikel