nieuws

Kraanmachinisten krijgen te gemakkelijk certificaat

bouwbreed Premium

Kraanmachinisten krijgen te gemakkelijk certificaat

Het toezicht op examens van kraanmachinisten schiet tekort, waardoor certificaten vaak te makkelijk worden afgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie.

De toezichthouder lichtte de sector door vanwege de vele ongevallen die met hijskranen plaatsvinden. Jaarlijks verliezen enkele bouwvakkers het leven als gevolg van kraanongelukken. Vanwege de gevaren moeten kraanmachinisten een certificaat hebben.

Volgens de Arbeidsinspectie gaat het bij de theorie- en praktijkexamens echter regelmatig mis.  Zo houden de exameninstellingen zich veelal niet aan de gestelde eisen, waardoor examenkandidaten het makkelijker wordt gemaakt dan gewenst. Maar ook de twee bestaande certificerende instellingen laten regelmatig steken vallen. Zo wonen zij veel minder examens bij dan voorgeschreven en benoemen examinatoren die nauwelijks werkervaring hebben op het gebied van hijskranen. Een van de vijf exameninstellingen is mede door het onderzoek van de Arbeidsinspectie geschorst en inmiddels gestopt. De branche werkt inmiddels aan verbetering van het examen.

Lees meer op de site van de Arbeidsinspectie

Lees ook het rapport  ‘Uit het zicht’

Reageer op dit artikel