nieuws

Koop Holding aangeklaagd door vakbond vanwege Nacap

bouwbreed

Vakbonden FNV Bondgenoten en FNV Bouw klagen Koop Holding aan vanwege diens rol bij het faillissement van dochterbedrijf Hogenboom Benelux.

De bonden achten het moederbedrijf verantwoordelijk voor de ondergang van de in hun ogen gezonde onderneming. Koop heeft volgens de werknemersverenigingen onrechtmatig gehandeld door Nacap Benelux in een financieel onmogelijke positie te brengen. Het dochterbedrijf zou de afgelopen jaren financieel zijn leeggezogen. Nacap Benelux (dat in de laatste weken Hogenboom Benelux heette) ging in mei failliet.

Nacap Benelux werd in het laatste halfjaar voor het faillissement langzaam ontmanteld. Veel projecten gingen over naar het later verkochte Nacap BV, de aandeelhouder van alle internationale Nacap-dochters, waaronder Nacap Benelux. Nacap BV was een dochter van Koop Holding. Een grote groep werknemers ging de projecten achterna. Zo’n 150 van de oorspronkelijk vierhonderd werknemers vielen buiten de boot. De bedoeling was ze met een sociaal plan te laten afvloeien, maar door het faillissement is dat niet uitgevoerd.

De bonden eisen nu in een kort geding dat aanstaande vrijdag dient dat Koop Holding alsnog het plan uitvoert. De medewerkers is een behoorlijk sociaal plan beloofd, zegt vakbondsbestuurder Marije Ottervanger. “Een van de afspraken was dat Koop Holding garant zou staan voor het sociaal plan.”

Afhankelijk van de uitkomst van het kort geding, overwegen de vakbonden de aandeelhouders en oud-directeuren Henk Koop en Cor Boonstra persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Reageer op dit artikel