nieuws

Kleine Meierij verliest door te weinig verkoop

bouwbreed

Woningcorporatie Kleine Meierij gaat gebukt onder een last van 27 miljoen euro aan onverkochte nieuwbouwwoningen en grondposities. Met alle macht wordt geprobeerd de corporatie weer gezond te maken.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Brabantse woningcorporatie. Kleine Meierij (3.600 woningen) kwam vorig jaar in de financiële problemen door tegenvallers die gezamenlijk volgens directeur-bestuurder Simon Jansen “vele tientallen miljoenen euro” hebben gekost. De corporatie heeft te veel bouwprojecten opgestart en de inkomsten vallen tegen. Aan bouwkosten gaf Kleine Meierij vorig jaar 30 miljoen euro uit. Aan grondposities 8 miljoen.

De corporatie heeft voor herfinanciering en de vele nieuwbouwprojecten 48 miljoen euro geleend. De schuld per woning is daardoor opgelopen naar 57.000 euro, waar een gemiddelde corporatie tot 31.000 euro komt. Om de schuld af te bouwen werden het afgelopen jaar enkele grondposities verkocht. Ook dit jaar moet de corporatie nog veel grondposities van de hand doen.

Ook vastgoedbezit gaat in de verkoop. Onlangs werden drie woningcomplexen verkocht aan belegger Grouwels uit Maastricht. De corporatie had hiervoor toestemming van de gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken gekregen. Kleine Meierij zal door de financiële situatie de komende tijd “terughoudend” zijn met betrekking tot nieuwe vastgoedinvesteringen.

Op bestaand vastgoedbezit werd 5,5 miljoen euro afgeschreven. Voor 16 van de 45 medewerkers werd ontslag aangevraagd. De woningcorporatie boekte ondanks de tegenvallers in 2010 een positief jaarresultaat van 300.000 euro.

Kleine Meierij kwam eind vorig jaar in aanvaring met vakbond FNV Woondiensten. De vakbond stelde tevergeefs voor dat Kleine Meierij projecten zou schrappen in plaats van mensen zou ontslaan.

Reageer op dit artikel