nieuws

Kantorenoverschot groeit verder, ook winkels vaker leeg

bouwbreed Premium

De kantorenleegstand is in de eerste helft van dit jaar verder toegenomen. Ook de winkelmarkt blijkt meer dan verzadigd.

De specialist in informatie over de detailhandel Locatus zag de hoeveelheid leegstaand winkeloppervlak in het afgelopen halfjaar met 185.000 vierkante meter groeien naar ruim 1,9 miljoen vierkante meter. Dit ondanks het relatief bescheiden aantal opgeleverde nieuwe vierkante meters, dat uitkwam op 190.000 vierkante meter. Het oppervlak groeide dus bij een, vooralsnog, gelijkblijvende vraag.

Vorig jaar was de vraag groter. In 2010 werd 435.000 vierkante meter opgeleverd terwijl de leegstand dat jaar met 165.000 vierkante meter een stuk minder toenam. De verwachting is dat de trend van afnemende vraag de komende jaren doorzet. Het leegstandspercentage lag medio dit jaar op 6,5 procent. In totaal telt Nederland een kleine 30 miljoen vierkante meter winkelvloer.

De kantorenleegstand steeg de afgelopen zes maanden met 4 procent, meldt de NVM. Daarmee groeide “het aanbod van nog te verhuren kantoorruimte” naar 7,03 miljoen vierkante meter.

De NVM noemt de gang van zaken weinig inspirerend. De in het afgelopen halfjaar afgesloten contracten voor verhuur of verkoop van kantoorruimte waren samen goed voor een half miljoen vierkante meter.

Reageer op dit artikel