nieuws

Justitie eist drie jaar cel voor corruptie voormalig wethouder Maarssen

bouwbreed

Tegen voormalig wethouder Sjoerd Swane van de gemeente Maarssen is voor de Utrechtse rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar geëist wegens ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Swane zou zich als VVD-fractievoorzitter en wethouder hebben laten betalen door bedrijven die betrokken waren bij de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Op Buuren in Maarssen.

Volgens justitie ontving hij in totaal ruim 600.000 euro voor werkzaamheden die hij in werkelijkheid nooit verrichtte. Dat zouden steekpenningen zijn geweest waarmee de bedrijven zich tussen 1999 en 2007 van zijn steun voor hun project verzekerden.

De 58-jarige Swane zou verder hebben gefraudeerd met de verkoop van een bedrijf aan de vorig jaar veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg.

De voormalig politicus was zelf niet op de zitting aanwezig. Hij is aljaren voortvluchtig. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zit Swane ondergedoken op een onbekend adres.

Justitie vervolgde in de zogenoemde Matterhornzaak alleen de voormalig wethouder. Een oud-manager van Konder Wessels Projecten (KWP), die de politucus smeergeld zou hebben betaald, mocht zijn strafzaak afkopen voor enkele tienduizenden euro’s. Ook twee directeuren van onroerend goed onderneming Westermeijer Groep troffen een schikking met het OM en ontliepen op die manier een rechtszaak.

De rechtbank doet op 9 augustus uitspraak.

Reageer op dit artikel