nieuws

Groei bevolking concentreert zich vooral in grote steden

bouwbreed Premium

De groei van de Nederlandse bevolking slaat vooral neer in de grote steden. Van de per saldo 166.536 extra burgers die ons land in 2009 en 2010 kreeg, wonen zeven op de tien in de 31 grote steden.

Vooral Amsterdam is in trek, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In twee jaar tijd breidde de hoofdstad – dankzij geboorte en toestroom van elders –24.173 gezichten uit. Een grote rol speelt de opleveringen van woningen in nieuwe wijken zoals IJburg. Begin deze eeuw nam het aantal burgers in Amsterdam met hooguit duizend per jaar toe. De hoofdstad telde begin dit jaar 779.778 inwoners.

Rotterdam maakte een sprong voorwaarts naar 609.235 bewoners. Met als krachtige impuls de annexatie van Rozenburg steeg het aantal met 23.000. Ook Den Haag, met drie grote vinexlocaties aan zijn voeten, expandeert. Dankzij 14.000 extra burgers nadert de hofstad het half miljoen inwoners.

Herontwikkeling

Terwijl de grote steden gemiddeld 1 procent drukker werden, vielen vier steden ten prooi aan (lichte) krimp: Emmen, Heerlen, Hengelo en Sittard-Geleen. Oorzaak vormen de grootschalige herontwikkelingsprojecten, waardoor inwoners uitwijken naar de omgeving. Zo heeft Hengelo grote vernieuwingsplannen op stapel staan voor het Hart van Zuid en de wijk Berflo es.

Reageer op dit artikel