nieuws

Gebrekkige steiger voor rekening bouwer

bouwbreed Premium

Gebrekkige steiger voor rekening bouwer

Hendriks Bouwbedrijf is aansprakelijk voor de schade van een zelfstandig stukadoor. De stukadoor raakte in 2004 ernstig gewond bij een val van een steiger.

Dat heeft de Bossche rechtbank bepaald in een civiele procedure die de zelfstandige zonder personeel (zzp) had aangespannen tegen de bouwonderneming uit Oss. De stukadoor zakte begin 2004 op een bouwplaats van Hendriks door een steiger en kwam drie meter lager terecht op een balkon. De man hield aan het ongeval onder meer een verbrijzeld hielbeen over en kan daardoor zijn vak niet meer uitoefenen.

Veiligheidsstrip

Onderzoek van de Arbeidsinspectie wees uit dat de steiger een cruciale veiligheidsstrip mistte. Daardoor kon een van de vloerdelen uit de beugels schieten en naar beneden vallen. Volgens de rechter komt de gebrekkige steiger voor rekening van Hendriks. Het bedrijf bouwde de steiger weliswaar niet zelf, maar was er als hoofdaannemer tijdens het project wel verantwoordelijk voor.

Reageer op dit artikel