nieuws

Fabrikanten maken weer plannen voor uitbreiding

bouwbreed Premium

Fabrikanten maken weer plannen om hun industriële complexen uit te breiden. De bouwinvesteringen in Nederland stijgen volgend jaar met 14 procent tot 2,9 miljard euro.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten al maanden zien dat onder fabrikanten de optimisten in de meerderheid zijn. De laatste negatieve score in de maandelijkse vertrouwenspeiling van het CBS dateert al weer van september vorig jaar. De aanhoudende discussies over de stabiliteit van de euro hebben de ondernemers iets voorzichtiger gemaakt dan in de verfrissend hoopvolle maanden maart en april, toen de stemming steeg tot +5,8. In juni heerste echter in de directiekamers nog overwegend een positieve stemming over de ontwikkeling in de komende maanden. De score op de vertrouwensmeter van het CBS, die in februari 2009 met –23,5 op zijn dieptepunt was, noteerde in juni +2.

Europees bouwnetwerk Euroconstruct voorspelt dat de investeringen in Nederlandse industriële gebouwen een stijging ingezet hebben tot een bedrag van bijna 3 miljard euro in 2013. Eerst moet dit jaar, als nawee van de crisis, nog een dip van 5,2 procent tot 2,5 miljard euro verwerkt worden. Als Nederland volgend jaar de crisis achter zich laat, he eft de industriële bouw een krimp achter de rug van 29,7 procent. In 2008 staken de fabrikanten nog 3,9 miljard euro in nieuwe gebouwen.

De industriële bouw trekt volgend jaar vrijwel overal in West-Europa aan. Uitzonderingen vormen Spanje (-10 procent), België (-3,4 procent) en Ierland (-2,1 procent). Spanje vertimmerde voor de crisis nog bijna 10 miljard euro aan zijn fabrieken. Van het bedrag is volgend jaar nog 3 miljard over. Ierland, toch al geen groot industrieland, investeert komend jaar slechts 68 miljoen in fabrieken.

De Belgen voerden in 2007 plotseling de bouwproductie met 54,9 procent op tot 3,7 miljard euro maar zijn sindsdien op een glijbaan terecht gekomen. Volgend jaar is van de bouwsom nog maar 2,4 miljard euro over.

Reageer op dit artikel