nieuws

door het oog van SACHA STOLP‘Bizar zoveel er nu braak ligt’

bouwbreed

Door gestaakte of stilliggende bouwactiviteiten liggen veel terreinen in Amsterdam jaren te wachten op ontwikkeling. Samen met een bonte groep van ambtenaren, kunstenaars, tekstschrijvers en ontwerpers zocht adviseur Sacha Stolp van het ingenieursbureau van de gemeente naar een bestemming voor de terreinen. Het resulteerde uiteindelijk in een kaart waarop de meeste braakliggende terreinen in Amsterdam en Zaanstad worden weergegeven.

SDLqHoe het kan werken zie je nu aan de Arenaboulevard, op het toekomstige Getz-terrein. De kavel van twee hectare lag al jarenlang braak, en omdat er voorlopig nog niet gebouwd wordt, is het tijdelijk ingericht. Er ligt een dikke grasmat, er is een mogelijkheid voor een terras voor de Heineken Music Hall, er kunnen concerten worden gehouden. Het geeft een fijne weidsheid aan het gebied, en is een impuls voor de stad.”

In heel Amsterdam ligt terrein braak. De bouwstop is overal zichtbaar, en met die terreinen moet wat gebeuren, meent Stolp. “Als je ze laat liggen en wacht tot de ontwikkeling weer kan doorgaan, dan ben je een ruimte heel lang kwijt en laat je het als gemeente wegglijden. Terwijl er talloze tijdelijke bestemmingen te bedenken zijn: tijdelijke studentenwoningen bijvoorbeeld. Of stadslandbouw, parken, horeca.”

Het tijdelijk gebruik van braakliggende gebieden is in Amsterdam niet nieuw. “Jaren geleden hebben we plannen ontwikkeld voor Temp Square aan de Zuidas. Dat was een verplaatsbaar plein met horeca, winkels en openbare ruimte met bomen in grote bakken. Het concept is niet gerealiseerd, maar ook daarna heeft het onderwerp me beziggehouden.” Door het stilstaan van de bouwactiviteiten liep het aantal lege bouwterreinen wel erg hard op. “Het is bizar zoveel er nu braak ligt. Terwijl talloze initiatieven juist op zoek zijn naar ruimte.”

Samen met een groep mensen uit diverse disciplines bedacht Stolp plannen voor een nieuwe bestemming. “We hadden direct tientallen ideeën. Maar belangrijk is dat we precies weten wat er allemaal braak ligt in Amsterdam en Zaanstad. Dus uiteindelijk zijn we dat gaan inventariseren.”

Dat bleek nog niet gemakkelijk. Gegevens over bouwterreinen liggen bij de gemeente, maar ook bij projectbureaus en deelgemeenten. “We zijn heel basic gewoon bij iedereen langs gegaan en hebben om de data gevraagd. We hebben nog steeds niet alle gegevens.”

De verzamelde data werden onlangs door de gemeente op een interactieve kaart gepresenteerd. “De boodschap is eigenlijk: als je als ondernemer, kunstenaar of andere geïnteresseerde tijdelijk iets wilt doen met die terreinen, meld je dan bij de gemeente. Amsterdam kan faciliterend optreden, en ervoor zorgen dat mensen er zelf mee aan de slag kunnen gaan.”

De kaart is te raadplegen op http://www.gisdro.nl/braakliggende_terreinen/

Reageer op dit artikel