nieuws

Breda hoopt op doorbraak in impasse kazerne

bouwbreed Premium

De ondeugdelijk gebouwde gevel van de brandweerkazerne aan de Tramsingel houdt de gemoederen bij de gemeente Breda al geruime tijd bezig. Aansprakelijkheid werd overal afgewezen.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft nu vier partijen die betrokken waren bij de bouw, eind jaren negentig, uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om deze langslepende kwestie eindelijk tot een goed einde te brengen.

De gevel van de brandweerkazerne bleek zeer gebrekkig. Door tekortkomingen in de uitvoering ontstonden scheuren in de gevel, en dreigde een deel er van omlaag te storten. De uitgenodigde partijen voor het rondetafelgesprek zijn architectenbureau Neutelings Riedijk uit Rotterdam, Constructeur CAE uit Capelle aan den Ijssel, Bouwmanagement ABC uit Veenendaal en aannemer Hurks van der Linden uit Sint Michielsgestel. Geen van de vier was bereikbaar voor commentaar in verband met vakanties.

De gemeente ging er eerder van uit dat verhaal halen bij de betrokken partijen niet mogelijk was. Persvoorlichter Sonja van Ginneken van de gemeente Breda zegt hierover dat men eerst de onderste steen boven wilde halen en dat destijds “niet alle relevante documenten voorhanden waren”. Bovendien zou de wirwar van verschillende betrokken partijen de zaken gecompliceerd hebben.

Omdat de situatie uiteindelijk zo nijpend werd en er reëel gevaar voor het afbrokkelen van de gevel ontstond, heeft de gemeente de stadsadvocaat alsnog onderzoek laten doen. Mede op basis van recente rapporten die BN De Stemvorige week aanhaalde, besloten de genoemde partijen alsnog aansprakelijk te stellen. Van Ginneken: “Dit is een formele kwestie. Uiteraard willen we het liefst tot een spoedige en bevredigende oplossing komen, samen met de andere partijen.” Op de vraag waarom dit nu pas plaats gaat vinden, maakt van Ginneken een voorbehoud: “Hier willen we verder niet op vooruitlopen. Dat zal moeten blijken uit verdere procedures.”

Reageer op dit artikel