nieuws

Boskalis verkoopt Smit-terminals

bouwbreed Premium

Boskalis verkoopt de terminal- en transportactiviteiten van zijn dochterbedrijf Smit voor 450 miljoen dollar aan Lamnalco.

Dat heeft het baggerconcern vrijdag bekendgemaakt. Boskalis is zelf voor 50 procent eigenaar van Lamnalco. De overige aandelen zijn in het bezit van het Saoedi-Arabische concern Rezayat.

Lamnalco verwerft alle terminalactiviteiten van Smit behalve die van Rebras in Brazilië en die van de joint-ventures in Egypte en Singapore. Daarnaast neemt Lamnalco acht schepen over van Smit, die deel uitmaken van de transportactiviteiten van Smit.

Boskalis ontvangt ongeveer 75 procent van de 450 miljoen dollar in contanten. De verkochte activiteiten waren in 2010 goed voor een bedrijfsresultaat van ongeveer 55 miljoen dollar. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar geëffectueerd. Volgens Boskalis zal het eenmalige boekeffect van de verkoop van de Smit-activiteiten op de winst- en verliesrekening “niet materieel” zijn.

Het Papendrechtse baggerconcern lijfde in 2008 Smit Internationale in. Toen al was duidelijk dat de terminaldivisie van Smit op termijn onder zou worden gebracht bij Lamnalco. Smit Terminals en Lamnalco leveren beide diensten aan olie- en gasterminals, een markt die volgens Boskalis “sterkt groeit”. Samen hebben ze meer dan 50 terminalcontracten in uitvoering. Ze zijn met meer dan 2.000 werknemers en ruim 150 schepen werkzaam in meer dan 30 landen.

“Met het samengaan in Lamnalco ontstaat een slagvaardig en goed gefocust bedrijf”, aldus Boskalis in een toelichting op de deal. “Door zijn zelfstandige positie is Lamnalco bovendien in staat haar kapitaalstructuur zo efficiënt mogelijk in te richten.“

De fusie biedt volgens het baggerconcern ook synergievoordelen, zowel operationeel als commercieel. Bovendien krijgen de medewerkers van het bedrijf door schaalvergroting “volop kansen om zich verder te ontwikkelen.”

Reageer op dit artikel