nieuws

BK groeit naar 30 miljoen euro

bouwbreed

De BK Groep verdubbelt tot een ingenieursbureau van bijna driehonderd medewerkers. Nieuwkomers in het netwerk zijn het Helderse bedrijf ProCensus en UDM uit Dordrecht.

In de nieuwe opzet – goed voor een jaaromzet van 30 miljoen euro – beschikt Bert & Klaas in Nederland over veertien vestigingen, van Den Helder tot Udenhout en van Dordrecht tot Drachten. De enige buitenlandse locatie is te vinden op Curaçao. Bij de jongste overnames verwerft BK alle aandelen van UDM. De overname van ProCensus verloopt stapsgewijs, te beginnen dit jaar met 60 procent. In de planning ligt dat BK in 2013 geheel eigenaar wordt van het bureau uit Den Helder.

Directeur Bert Zijl van BK: “Onze omzet stijgt van 13 naar 30 miljoen euro. Daardoor kunnen we gemakkelijker zelfstandig inschrijven op grote aanbestedingen.”

Bert Zijl (1952) begon zijn bureau met een collega 24 jaar geleden op een zolderkamer. Met de studies bouwkunde en civiele techniek achter de rug, belandde hij bij de Hoornse bouwer VBK, om vervolgens als leraar acht jaar voor de klas te staan in Santpoort. Op zijn 35ste besloot Zijl voor zichzelf te gaan werken.

“Ik wilde vanuit het onderwijs weer de praktijk in. De aannemers dachten: die man had werkweken van 28 uur, die went nooit meer in de bouw. Dus bleef over om voor mezelf te beginnen, met het maken van constructieberekeningen in beton en staal, voor de architecten. Binnen de kortste keren had ik zoveel werk dat ik een tekenaar kon aannemen. En nog een. Toen kwamen we langzaam in een groeiscenario.”

Momenteel hangen onder de holding van BK, met hoofdkantoor in Velserbroek, twintig in hoge mate zelfstandige vennootschappen. Het werkterrein concentreert zich op weg- en waterbouw en milieu. Het grootste deel van de opdrachten (60 procent) komt van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. De overige 40 procent verdeelt zich over corporaties/ontwikkelende bouwers en de industrie: van grote bouwers tot staalreus Tata.

“Afgelopen twee jaar kenden we autonoom 10 tot 15 procent groei. Ik denk dat we zullen doorgroeien naar zo’n vijfhonderd medewerkers.“

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels