nieuws

‘Beleid windenergie funest voor bouw’

bouwbreed

Nederland moet een voorbeeld nemen aan Engeland en Duitsland als het gaat om investeringen in offshore-windmolenparken. Dat vindt Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx, die daarmee het beleid van de Nederlandse overheid om de bouw van windparken op zee niet meer financieel te ondersteunen, hekelt. Volgens Bruijninckx wordt in Nederland erg veel “gediscusieerd” over de aanleg van […]

Nederland moet een voorbeeld nemen aan Engeland en Duitsland als het gaat om investeringen in offshore-windmolenparken.

Dat vindt Ballast Nedam-topman Theo Bruijninckx, die daarmee het beleid van de Nederlandse overheid om de bouw van windparken op zee niet meer financieel te ondersteunen, hekelt.

Volgens Bruijninckx wordt in Nederland erg veel “gediscusieerd” over de aanleg van windparken op zee en – als gevolg daarvan – te weinig daadwerkelijk gebouwd.

“In het buitenland doen ze het gewoon”, aldus de bestuursvoorzitter, die vooral wijst naar Engeland en Duitsland, maar ook ziet dat landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden meer geven om offshore- windenergie dan Nederland.

VOC-mentaliteit

Bruijninckx is er van overtuigd dat ons land door de opstelling van de overheid een vooraanstaande positie op de Europese windenergiemarkt is misgelopen. “Als het volume hier hoger was geweest, hadden we met onze VOC-mentaliteit elders veel meer kunnen bouwen.”

Zelf bouwde Ballast Nedam in de afgelopen jaren mee aan negen verschillende windmolenprojecten op zee. Het bouwbedrijf engineerde en plaatste daarvoor bijna 280 funderingspalen – een specialiteit van de onderneming.

De vooruitzichten voor meer werk zijn gunstig. Het investeringsvolume voor nieuwe offshore-windparken bedraagt ruim 210 miljard euro. Volgens Bruijninckx betekent dat dat er zeker nog 11.000 funderingen nodig zijn. “Een markt van 25 miljard plus.”

Met veel interesse volgt de topman van Ballast Nedam ook de discussie in Duitsland over het afschaffen van kernenergie. “Voor ons kan het sluiten van de kerncentrales daar natuurlijk gunstig uitpakken. Veel windparken zijn er al gepland, maar de kans dat ze daadwerkelijk doorgaan is groter geworden. Ik denk namelijk niet dat Duitsland teveel afhankelijk zal willen zijn van andere landen voor zijn energiebehoefte.”

Reageer op dit artikel