nieuws

‘Antillenflat krijgt ruime balkons’

bouwbreed Premium

Het herstelplan voor het flatgebouw aan de Antillenlaan in Leeuwarden, waarvan 23 mei een deel van de galerijen instortte, krijgt ruimere balkons dan voorheen. Volgens de planning moet het herstel voor de kerst gereed zijn.

Architectenbureau Heldoorn Ruedisulj uit Leeuwarden maakt schetsen en tekeningen voor de flat. “We zijn in overleg met Welstand. De eventuele monumentale status van het gebouw is daarbij een hot item”, aldus projectarchitect Wim Jan Dijk. Hij wil geen verdere informatie geven, daarvoor is het nog te vroeg. Een werkgroep heeft uitgangspunten voor het herstel van het gebouw opgesteld. Die zijn voorgelegd aan een klankbordgroep met vertegenwoordigers van aannemersbedrijf Friso Bouw, architectenbureau Heldoorn Ruedisulj en de Vereniging van Eigenaars van de 100 appartementen, waarvan 53 eigendom zijn van woningcorporatie WoonFriesland. ‘De bewoners reageerden unaniem positief’, aldus een persbericht van de verhuurder. De galerijen van de Antillenflat zijn reeds verwijderd. Sloopbedrijf Van der Wal uit Joure is bezig met de sloop van de balkons.

Onvoorspelbaar

Uit onderzoek bleek namelijk dat de balkons even onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen als de galerijen. De monumentencommissie ging akkoord met het verwijderen van de galerijen en balkons, meldt Leo van der Laan, senior adviseur cultuurhistorie bij de gemeente Leeuwarden.

De Antillenflat staat op het punt gemeentelijk monument te worden. “Begin april is de aanwijzingsprocedure gestart. Kort voor de instorting heeft de commissie positief geadviseerd aan Burgemeester en Wethouders”, aldus Van der Laan. “Het gebouw heeft een voorlopige bescherming.”

Trappenhuis gesloopt

“Enkele weken geleden heeft B en W opnieuw aan de commissie gevraagd of het gebouw nog voldoende monumentale waarde heeft”, vervolgt Van der Laan. “Het antwoord is positief. Begin augustus wordt een besluit van het college verwacht. De architect is bij de vergadering van de monumentencommissie geweest. De commissie geeft hem een zekere vrijheid om het beeld aan te passen, uit constructieve noodzaak. Maar de oplossing moet wel recht doen aan de monumentale waarde.” Het gebouw is in 1963 ontworpen door Van den Broek en Bakema. Het originele trappenhuis is in 2003 gesloopt. Architectenbureau Heldoorn heeft toen een nieuw trappenhuis ontworpen.

Reageer op dit artikel