nieuws

Amsterdam geeft weer zelfbouwkavels uit

bouwbreed Premium

Tijdens een zelfbouwmarkt in de Houthavens in Amsterdam, bij Strand West, worden in oktober opnieuw zelfbouwkavels aangeboden. Dan wordt ook duidelijk welke kavels in 2012 en 2013 beschikbaar komen.

Eerdere experimenten op onder andere het Steigereiland in IJburg maken duidelijk dat deze aanpak voor herhaling vatbaar is. Volgens de gemeente is Steigereiland een levendige en ‘sociaal sterke’ wijk geworden, waar alle beschikbare kavels bebouwd zijn. In Den Haag loopt een soortgelijk project al langer en worden op deze manier jaarlijks 1500 woningen opgeleverd.

Amsterdam wil diverse soorten zelfbouw aanbieden op verschillende locaties en is daarvoor op zoek naar mogelijkheden om groepen mensen samen een blok woningen te laten bouwen. Na de zomer maakt de gemeente de locaties voor de zelfbouwkavels bekend.

Woordvoerder David Pruijt van de gemeente laat weten dat het college nog onderzoekt of zelfbouw ook mogelijk is voor mensen met een modaal inkomen, aangezien er aan zelfbouw een flink prijskaartje hangt. Zo heeft Amsterdam verschillende subsidies op duurzaamheidsgebied waarop gegadigden aanspraak kunnen maken.

Volgens de woordvoerder is het de bedoeling dat zelfbouw structureel mogelijk blijft, ook na de crisis. De gemeente wil dit mogelijk maken door onder andere de regelgeving te verminderen. Elk voorstel moet wel worden getoetst aan bestemmingsplan en Bouwbesluit. Amsterdam wil dat zelfbouw een volwassen onderdeel van de woningmarkt wordt.

Reageer op dit artikel