nieuws

Almere gaat snijden in bouwregels

bouwbreed Premium

Almere stopt bij zelfbouw met het toezicht op de bruikbaarheidseisen in het Bouwbesluit. Wethouder Adri Duivesteijn wil hiermee ook een discussie over de zin en onzin van de regels op gang brengen.

“Bouw je eigen droomhuis is vaak een cliché. We kennen in ons land zoveel voorschriften dat de vrijheid van mensen die in particulier opdrachtgeverschap bezig zijn, belemmerd wordt. Wij willen die mensen juist meer verantwoordelijkheid geven voor hun eigen woning en de indeling ervan”, motiveert Duivesteijn de stap. In zijn visie zullen zeker zelfbouwers er wel voor waken om geen toilet of badkamer in hun woning te zetten. “Een van de voorbeelden is iemand die geen ramen wilde hebben in zijn woning. Dat is in strijd met de regels voor daglichttoetreding. Dat wilde hij alleen maar via het dak hebben. Als iemand dat wil, wie is de overheid dan om dat te verbieden”, vindt de wethouder.

Uiteraard blijft de gemeente wel controleren op constructieve veiligheid en brandveiligheid. Maar zelfs op dat gebied wordt de toetsing wel verminderd. “We kijken of er een vluchtweg is bij brand. Maar hoe die wordt vormgegeven, moeten de mensen zelf weten. Ook kijken we wel naar de aanwezigheid van rookmelders”, zegt Duivesteijn, die nadrukkelijk niet op de stoel van de architect wil gaan zitten.

Dictatuur

De nieuwe toetsingsregels die per direct van kracht zijn, gelden nadrukkelijk alleen voor particuliere opdrachtgevers die één woning per kavel bouwen voor eigen bewoning. Almere bekijkt wel of bij collectief opdrachtgeverschap de grotere vrijheid ook mogelijk is. “Maar als het gaat om een complex, dan spelen er nog andere zaken die het lastiger maken.”

De wethouder erkent dat deze stap het nodige kan betekenen voor de regelgeving in het Bouwbesluit. “We leven nu onder de dictatuur van de regelgeving. Wij nemen nu de vrijheid om niet meer traditioneel met de regels van de rijksoverheid om te gaan. Wel zullen we burgers wijzen op het bestaan ervan.”

Discussie

Hij heeft het wel aan de rijksoverheid laten weten dat hij dit zou gaan doen. “Die zal ons niet dwingen om te toetsen en te handhaven. Wel zal er ongetwijfeld een discussie ontstaan over de zin en onzin van veel regels in het Bouwbesluit. Ik sluit niet uit dat men dan tot de conclusie komt dat het Bouwbesluit nog veel verder opgeschoond kan worden”, aldus Duivesteijn. Hij vindt dat veel regels geschreven zijn voor grootschalige activiteiten, dus niet geschikt zijn voor zelfbouw.

Reageer op dit artikel