nieuws

Afbouwbranche kruipt omhoog

bouwbreed Premium

De afbouwbranche herstelt zich vanaf volgend jaar weer, maar zal het productieniveau van voor de crisis voorlopig niet meer halen.

Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een studie naar de economische ontwikkelingen in de sector, uitgevoerd in opdracht van het Bedrijfschap Afbouw.

De studie maakt duidelijk dat het zware tijden zijn voor de bijna tienduizend afbouwbedrijven in Nederland. Afgelopen twee jaar zagen zij hun gezamenlijke productie met maar liefst 20 procent dalen tot 2,4 miljard euro. Dat is 0,5 miljard minder dan in 2008, toen de crisis nog geen vat had op de bouw.

Door hun sterke oriëntatie op de nieuwbouw werden vloerenleggers en blokkenstellers het hardst getroffen; ze verloren over de jaren 2009 en 2010 in totaal een kwart van hun productie. De terugval bij de stukadoorsbedrijven – de grootste groep binnen de afbouw – bleef ‘beperkt’ tot 17 procent.

Volgens het EIB wordt het dieptepunt dit jaar bereikt. De rekenmeesters rekenen dan ook op een stabilisatie van de productie. Vanaf 2012 zal “over de hele breedte” het herstel inzetten. Voor dat jaar wordt een groei verwacht van 4,5 procent.

“Dit herstel zet zich op middellange termijn, 2013-2016, met gemiddeld 3 procent per jaar door”, aldus het EIB. Het oude niveau van 2008 zal echter niet meer worden gehaald als gevolg van “overheidsbezuinigingen, de leegstand van kantoren, beperkte investeringsmogelijkheden van corporaties en de structureel lagere huishoudensgroei”.

In 2016 moet een productie van 2,8 miljard mogelijk zijn. Dat is weliswaar 0,4 miljard meer dan vorig jaar, maar nog altijd 0,3 miljard minder dan vlak voor de crisis. De werkgelegenheid in de afbouwbranche zal vanaf 2012 weer toenemen, maar rond 2016 nog altijd 4 procent lager liggen dan in 2008. In de afgelopen twee jaren ging in de sector een kleine tweeduizend banen verloren.

Reageer op dit artikel