nieuws

Aannemersfederatie: Ontzie AOW’er in bouw

bouwbreed

Werknemers in de bouw moeten op 65-jarige leeftijd uit kunnen treden als ze 45 jaar in de sector actief zijn geweest. En dat zonder strafkorting op de AOW-uitkering.

Dat vindt de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, zo maakte ze gisteren bekend.

Minister Kamp (Sociale Zaken) is door oppositiepartijen PvdA en ChristenUnie gedwongen om te zoeken naar mogelijkheden van vroegpensioen voor mensen met een lager inkomen, een zwaar beroep en een lang arbeidsverleden. Dit tot tevredenheid van de brancheorganisatie. Ondanks inspanningen om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in de sector te verminderen, zal het werken in de bouw volgens haar altijd naar verhouding zwaar blijven.

Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen om de kosten van de oudedagsvoorziening in de hand te houden. De Aannemersfederatie denkt dat de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd in de bouw echter niet de boogde bezuiniging zal opleveren. Voor veel bouwvakkers is er na dertig jaar zwaar werk vaak geen lichter werk voorhanden. Enige mogelijkheid is ze binnen hun werkploegen te ontzien. Daardoor zal de druk op de collega’s toenemen, evenals het risico op uitval. Een stijging van de kosten van ziekteverzuim ligt in dat geval voor de hand, aldus de werkgeversorganisatie.

De Aannemersfederatie is van mening dat er bij het bepalen van het moment van uittreden meer naar het arbeidsverleden moet worden gekeken. Bouwvakkers zouden zo alsnog voor of op hun 65ste kunnen stoppen. “De meeste werknemers in ambachtelijke beroepen zijn op jonge leeftijd begonnen met werken en hebben na 45 jaar hun bijdragen aan de bv Nederland geleverd”, aldus vice-voorzitter Gijs Buijs. “Dit ligt anders voor jongeren die tot hun 27ste jaar gestudeerd hebben. Die kunnen langer door en hebben meer mogelijkheden om later minder belastend werk te vinden.”

Reageer op dit artikel