nieuws

Zonnetoren in Zuid-Spanje levert ook in donker stroom

bouwbreed Premium

Vijftien uur bewolking en duisternis kan de zonnetoren bij Sevilla overbruggen voordat de stroomproductie terugloopt. Dat maakt de techniek die warmte opslaat in gesmolten zout, goed in te passen op het stroomnet.

De Gemasolar-zonnetoren ten zuiden van Sevilla is vorige week officieel in gebruik genomen. Maar liefst 2650 grote spiegels die de hele dag met de zon meedraaien, concentreren de warmte in de top van de 140 meter hoge toren in het midden van het veld. In de top wordt een zoutoplossing opgewarmd tot een temperatuur van bijna 600 graden. Die oplossing geeft haar warmte af aan water dat een stoomturbine met een generator aandrijft. De concentrated solar power(CSP) centrale heeft een vermogen van 19,9 Megawatt, voldoende om 25.000 huishoudens in Zuid-Spanje van stroom te voorzien. Het veld met spiegels, die alle individueel worden aangestuurd en een eigen draaibeweging maken, beslaat 185 hectare.

Door de hete zoutoplossing in een buffervat op te slaan, kan de toren 15 uur zonder zonlicht voordat de stroomproductie terugloopt. Dat maakt de techniek volgens bouwer Sener geschikt om in te passen op stroomnetten. Veel beter dan windenergie of zonnepanelen waarvan de energie niet kan worden opgeslagen. Mocht een lange, bewolkte periode worden verwacht, dan hebben netbeheerders nog voldoende mogelijkheid elders stroom in te kopen of centrales bij te schakelen.

Het Spaanse ingenieursbureau Sener ontwikkelde de techniek van de zonnetoren met gesmolten zoutopslag. Masdar Power uit Abu Dhabi haakte later aan en heeft grootse plannen met vergelijkbare centrales van 100 Megawatt op het Arabisch Schiereiland.

Masdar en Sener bouwen momenteel ook twee CSP centrales die met trogspiegels werken. Daarbij wordt olie verhit in een buis in het brandpunt van elke individuele spiegel. De bereikte temperaturen zijn lager en daarmee is ook de efficiency van deze centrales, die Valle 1 en Valle 2 zijn gedoopt, lager.

Reageer op dit artikel