nieuws

Woningverkoop Overijssel maakt duik van 14,2 procent

bouwbreed Premium

Het aantal in mei verkochte woningen is in Overijssel vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met 2,9 procent gedaald tot 564. Ten opzichte van april daalde het aantal transacties met 14,2 procent.

Dewoningmarkten ontwikkelen zich grillig. Terwijl Overijssel van maand op maand 14,2 procent wegzakte, nam het aantal transacties in Friesland met 5,6 procent toe. Ook Noord-Holland zit met een stijging van 4,9 procent flink in de lift.

In mei noteerde het Kadaster 9915 transacties op de woningmarkt. Het aantal betekent een toename van 0,2 procent ten opzichte van het voorjaar in 2010. Vergeleken met april daalde het niveau met 1,5 procent. Dat de woningmarkt allesbehalve aantrekt blijkt uit de cijfers over de eerste vijf maanden van het jaar. De verkoop daalde ten opzichte van de periode januari – mei 2010 met 7 procent.

Vergeleken met een jaar geleden valt Ede op als de plaats waar 7,7 procent minder woningen van eigenaar verwisselden. Ook Den Bosch (-6,2), Maastricht (-5,2) en Zaanstad (-5,0) leverden procenten in. Grote steden waar de woningmarkten aantrekken zijn vooral Zwolle (3,4 procent), Tilburg (3,2) en Den Haag (2,0). Ook Amsterdam en Den Haag zitten aan de positieve kant van de scheidslijn.

Als marktplaats van woningen zet Zuid-Holland met 2219 geslaagde transacties in mei de toon. De provincie wordt gevolgd door Noord-Holland (1877), Noord-Brabant (1356) en Gelderland (1041). Flevoland sluit de ranglijst met slechts 205 verkochte woningen. De gemiddelde hypotheeksom varieert van 332.002 euro in Utrecht tot 238,083 euro in Flevoland.

De banken verstrekten voor de woningverkopen in mei hypotheken ter waarde van 6,4 miljard euro. Het meeste geld vloeide naar Noord-Holland (1,8 miljard), Zuid-Holland (1,2 miljard) en Noord-Brabant (950 miljoen euro.

Reageer op dit artikel