nieuws

Werkloze aan de slag in de bouw

bouwbreed Premium

– Om 07.00 uur verwacht zijn baas hem bij de bouwkeet op het werk aan de Rotterdamse Kampen. Harold Klaassen (40) heeft er geen moeite mee en verschijnt elke dag op tijd om de hele dag te helpen bij straatwerk en rioleringswerk. Maar met een verleden als dakloze is hij is geen doorsnee bouwvakker.

Klaassen hoopt dat wel te worden. Tussen zijn vijftien collega’s valt hij niet op: “Jij bent aan de beurt om koffie te zetten, hoor”, krijgt Klaassen als opdracht mee voor tijdens de lunchpauze. De bouwkeet heeft geen stroom, maar wel gas. Dus met koffiezetten ben je wel een kwartiertje zoet. Hij vindt het prima: “Ik heb het goed naar mijn zin.” Ondanks de operatie aan zijn meniscus is zwaar werk geen probleem. “Hoe zwaarder hoe liever, eigenlijk.” Van computers of internet moet hij niets hebben, maar dat heeft hij ook niet nodig in zijn werk.

De wegenbouw heeft zijn voorliefde. “In de buitenlucht voel ik me lekker.” Veel papieren heeft Klaassen niet, maar het lijkt hem prima om de komende tijd een cursus of opleiding te volgen. Dat doet hij dan niet voor het geld. Hij is al blij met de paar honderd euro extra per maand, bovenop een uitkering. “Maar vooral de zekerheid dat ik maandag weer aan de slag kan, vind ik prettig. Dat ik om 07.00 uur word verwacht. Als ik thuis zit, vlieg ik tegen de muren op.” Hij kan bij problemen terugvallen op jobcoach Mohan Paltoe, die gemiddeld dertig mensen begeleidt, maar Klaassen ziet hem niet al te vaak.

Als we hem in een zijpad van de Oldegaarde aantreffen, is hij bezig met stenen snijden voor de herinrichting van enkele achtertuinen. Samen met zijn maat leggen ze stenen. “Het meeste straten gaat machinaal hoor, maar in die tuintjes werkt dat niet.” Vorige week heeft hij geholpen bij het vervangen van de riolering. “Rent er zo een rat uit die oude pijp. Mijn collega sprong meteen uit de put. Ik vond het wel leuk om te zien hoe dat gaat.”

Klaassen had op zijn vijftiende een eerste baantje in het grondwerk. Hij kwam via omzwervingen vanuit Drenthe in Rotterdam terecht. Zat in de sloop, metaalbouw, petrochemie, probeerde het een blauwe maandag bij TNT, maar zwierf ook enige tijd op straat als dakloze. Vijf jaar geleden heeft hij anderhalf jaar met veel plezier bij wegenbouwer Van Dongen in Schiedam gewerkt. Toen is hij ook al ingestroomd via de 5-procentsregeling en kreeg na een periode in de opvang weer een echt huis.

Failliet

Maar de wegenbouwer ging failliet en Klaassen raakte zijn baan kwijt. Hij schreef zich wel in bij uitzendbureaus, maar werd nooit opgeroepen en kreeg het zelf niet voor elkaar een andere baan te vinden. Sinds een maand heeft hij een nieuwe kans gekregen om zich te bewijzen en weer voltijds aan de slag te gaan. Een sollicitatiegesprek heeft hij niet hoeven voeren.

Klaassen hoopt op termijn op een contract bij bouwbedrijf Van Dijk, maar zover is het nog niet. Hij heeft eerst een maand een stage-overeenkomst en is aan de slag met behoud van uitkering. Binnenkort komt hij in dienst bij detacheerder Aanbouw. Die levert op zijn beurt weer mensen aan bouwers – in dit geval Van Dijk – die moeten voldoen aan de 5-procentsregeling, een contractsvoorwaarde in elke opdracht van de gemeente Rotterdam.

Van Dijk voert in opdracht van corporatie Vestia de herinrichting uit van alle tuinen en straten in de Kampenbuurt, achter Ahoy. Ook de riolering wordt vervangen. Een klus van bijna een miljoen euro. Van de aanneemsom is 5 procent gereserveerd voor de inzet van kansarmen. Zijn uitvoerder is dik tevreden en kan prima uit de voeten met de bijna ex-werkloze.

Echte baan

Klaassen is al zeker van een jaarcontract via Aanbouw. Deze detacheerder heeft zich gespecialiseerd in de inzet van werklozen en bemiddelt voor meerdere gemeenten, waaronder Rotterdam, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Daar blijven mensen maximaal drie jaar in dienst en krijgen ze een opleiding aangeboden.

In die tussentijd stromen ze door naar een echte baan of vallen terug naar een uitkering, is de ervaring van directeur Charles van Teeseling.

Hij bemiddelt graag voor de bouw en plaatst ongeveer de helft van zijn mensen in de sector. Dat varieert van koffiedame tot stratenmaker en van verkeersregelaar tot timmerman. Minimaal de helft stroomt definitief door en krijgt een contract aangeboden. De detacheerder fungeert vooral als bemiddelaar en tussenstation. Zowel werknemer als werkgever kunnen daardoor elkaar zonder verplichtingen eerst aftasten. n

Rijk verplicht inzet werklozen vanaf 1 juli

Rotterdam heeft al ruim 15 jaar ervaring met de verplichte inzet van werklozen. De helft van hen komt terecht in de bouw. Ex-dakloze Harold Klaassen is nu een maand met plezier aan de slag in Rotterdam.“In de buitenlucht voel ik me lekker.”

Reageer op dit artikel