nieuws

Voorbestemd om aannemer te zijn: In memoriam Daan Dura 1932-2011

bouwbreed Premium

Voorbestemd om aannemer te zijn: In memoriam Daan Dura 1932-2011

Daan Dura legde het fundament voor het huidige Dura Vermeer. Vorige week maandag overleed hij op 78-jarige leeftijd.

Als telg van het Rotterdamse bouwgeslacht Dura was hij voorbestemd om aannemer te worden. Opgegroeid boven het kantoor aan de Heemraadssingel was er voor Daan Dura ook geen ontkomen aan het bouwbedrijf.

“Ik mocht alles worden als het maar aannemer was”, zei hij ooit treffend over zijn lotsbestemming.

In de jaren vijftig kwam hij in dienst van aannemingsmaatschappij Dura en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Job, zijn grootvader en zijn overgrootvader. Toen hij begin jaren zestig het roer van het bedrijf overnam, richtte hij zich al snel op buitenlandse expansie. Dura raakte actief in Australië, Brazilië en ook Zuid-Afrika. Een onverdeeld succes werd dat niet. De toenemende kritiek op het apartheidsregime in Zuid-Afrika dwong Dura om dat land eind jaren zeventig al weer de rug toe te keren.

Na de afbouw van de buitenlandse activiteiten stapte Daan Dura uit de dagelijkse leiding van Dura. Zijn invloed binnen het aannemingsbedrijf werd er echter niet minder op. Zo gaf hij eind jaren negentig mede vorm aan de fusie met wegenbouwer Vermeer. Tot 2003 leidde hij de raad van commissarissen van het bouwconcern, dat uitgroeide tot een van de grootste bouwers van Nederland.

Ook als ondernemer in ruste bleef hij – weliswaar op de achtergrond – nauw betrokken bij de onderneming en haar medewerkers. Bij het personeel heeft dat een “onuitwisbare indruk” gemaakt, zo liet het bedrijf gisteren weten in een reactie op het overlijden van zijn voormalige roerganger. Uit respect voor hem en zijn nabestaanden hingen maandag alle vlaggen op de kantoren en projecten van het bouwbedrijf voor een dag halfstok.

Daan Dura is Officier in de Orde van Oranje-Nassau en is geëerd met de Wolfert van Borselenpenning en de mr. K.P. van der Mandele Penning. Ook is hij erelid van het concours hippique CHIO Rotterdam, dat hij samen met havenondernemer en kompaan Jacques Schoufour uitbouwde tot een prestigieus paardensportevenement.

Reageer op dit artikel