nieuws

Voor reces oordeel over Bouwbesluit

bouwbreed

Op de laatste dag voor het reces beslist de Tweede Kamer of het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2012 in kan gaan. Minister Donner wil vaart maken met de nieuwe bouwregels die al een tijdje later ingaan dan eigenlijk de bedoeling was. Dat onderstreepte de minister eind vorige week toen hij 178 antwoorden gaf op […]

Op de laatste dag voor het reces beslist de Tweede Kamer of het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2012 in kan gaan.

Minister Donner wil vaart maken met de nieuwe bouwregels die al een tijdje later ingaan dan eigenlijk de bedoeling was. Dat onderstreepte de minister eind vorige week toen hij 178 antwoorden gaf op evenveel Kamervragen. Hij verzocht de Kamer zo spoedig mogelijk een debat in te plannen.

Donderdag werd duidelijk dat het Bouwbesluitdebat plaatsvindt op 30 juni, de laatste dag voor het reces. Komen Kamer en de minister er dan niet uit, dan volgt op die toch al drukke dag nog een bouwregeloverleg. Daarna volgt de stemming. “Dat is niet uniek hoor”, benadrukt CDA’er Bas Jan van Bochove. Hij is het in hoofdlijnen eens met de minister: invoeren per 1 januari.

Gezellig laat

De kritische Paulus Jansen van de SP blijft volhouden dat de race niet gelopen is. “Het zou weleens gezellig laat kunnen worden”, voorspelt Jansen. “Ik ben er optimistisch over dat het Bouwbesluit wordt uitgesteld.” De SP’er wil nog een praktijktoets. Net zoals de vereniging van ontwikkelende bouwers (NVB) en Vereniging Eigen Huis.

“De regels zijn te ingewikkeld. Wij maken ons zorgen over de veiligheid, de gezondheid, de bruikbaarheid en de leefbaarheid”, verklaart Rob Mulder, directeur bij VEH. De Verenging van Nederlandse Gemeenten houdt al een klein beetje rekening met uitstel. “Wij verwachten niet dat de discussie en de bezwaren binnen één dag worden afgehandeld. Nee, dat vinden we geen probleem. Als hij de minister dat maar drie maanden van te voren vertelt.”

Bouwend Nederland, de BNA, NLIngenieurs en de Neprom zien geen enkele reden om het Bouwbesluit niet per 1 januari 2012 te laten ingaan.

Reageer op dit artikel