nieuws

Verlies Amvest door afwaardering grondposities

bouwbreed Premium

Amvest heeft vorig jaar een verlies geleden van 17,6miljoen euro. De ontwikkelende belegger moest veel afschrijven opgrond- en ontwikkelposities.

De dochter van verzekeraar Aegon en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) heeft haar ontwikkelambities fors bijgesteld. Het bedrijf was in 2010 zeer terughoudend met de acquisitie van nieuwe ontwikkellocaties. De pijplijn met woningen in aanbouw kromp met 45 procent naar 466 stuks.

De ontwikkelomzet zal in 2011 naar verwachting veel lager uitkomen dan de nagestreefde 200 miljoen euro. De omzet kwam in 2010 uit op 193 miljoen euro.

Amvest liet in 2010 714 woningen bouwen. De bedrijfsopbrengsten daalden met 23 procent naar 106 miljoen euro.

Amvest heeft een woningportefeuille van 10.000 woningen in het middeldure huursegment. De ontwikkelende belegger tracht elk jaar ruim vijfhonderd nieuwe huur- en koopwoningen neer te zetten.

De beleggingsfondsen van het in 1995 opgerichte bedrijf waren tot vorig jaar volledig gefinancierd met geld van verzekeraar Aegon en PfZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn). Deze organisaties wilden hun belang afbouwen. Aegon moest vanwege haar deelname in rommelhypotheken een tijdje steunen op de Nederlandse staat; PfZW is gebonden aan een herstelplan vanwege een te lage dekkingsgraad. ABN Amro heeft het financiële gat gevuld met een lening van 430 miljoen euro. Amvest heeft een solvabiliteit van 78 procent en beschikt over een projectfinancieringsfaciliteit van FGH Bank van 100 miljoen euro.

Amvest verwacht de komende jaren meer woningen te kunnen verkopen en verhuren. De vraag naar woningen boven de 650 euro (net boven de sociale huurgrens) zal naar verwachting toenemen. “Gelet op de latente druk op de woningmarkt is het onze verwachting dat in de jaren na 2011 de ontwikkelingsomzet zal kunnen groeien naar circa 200 miljoen euro”, aldus de directie in het jaarverslag.

Reageer op dit artikel