nieuws

Verhagen: rek aanbestedingsgrens

bouwbreed

De Europese aanbestedingsregels gaan op de schop, als het aan minister Verhagen van Economische Zaken ligt. De aanbestedingsgrens kan naar 400.000 euro.

De minister reageert hiermee op een voorstel van het aanbestedingsinstituut Bouw en Infra, dat er voor pleit om werken met een aanneemsom tot een half miljoen euro onderhands aan te besteden. Het huidige aanbestedingsbeleid zou te duur zijn en het midden- en kleinbedrijf buitenspel zetten. Verhagen deelt deze zorgen. “De kosten van de procedure zijn soms bijna een derde van de waarde van de opdracht zelf. Dat is van de gekke in deze tijd van bezuinigingen. Als we de regels versimpelen scheelt dat niet alleen belastinggeld. Het geeft ook ondernemers de ruimte. MKB’ers krijgen dan een eerlijke kans op opdrachten van de overheid, ook over de grens.”

Nederland pleit voor het optrekken van de grens voor Europees aanbesteden, bijvoorbeeld naar 400 duizend euro en minder papierwerk voor ondernemers. Zo zou een bedrijf pas alle documenten hoeven te overleggen dat het voldoet aan alle voorwaarden als het de opdracht echt heeft gekregen; niet als het alleen meedingt. De minister steunt ook de inzet van Europees commissaris Barnier voor de Interne Markt om de aanbesteding te moderniseren. Het moet innovatie stimuleren, de verschuiving naar een duurzame economie bevorderen en een gelijk speelveld creëren voor grote en kleine ondernemers in de EU.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels