nieuws

Technologische industrie maakt verloren terrein snel goed

bouwbreed

De technologische industrie laat eind dit jaar de crisis achter zich. Dat verwacht branchevereniging FME-CWM.

De werkgeversorganisatie baseert zich bij die voorspelling op haar eigen conjunctuurtest. Daaruit blijkt dat de omzetgroei in de sector eind dit jaar boven het niveau van 2008 zal uitkomen. De technologische industrie boekte begin dat jaar nog 5 procent vooruitgang, maar moest in de maanden daarna een omzetdaling van meer dan 20 procent slikken. “Het lijkt erop dat de extreme dip van begin 2009 slechts een kortstondige is geweest en dat het verloren terrein in hoog tempo weer goedgemaakt wordt, om daarna te stabiliseren op gewone groeiniveaus”, aldus FME-CWM.

De technologische industrie, waartoe bedrijven in onder meer de metaal, kunststof en elektrotechniek behoren, maakte afgelopen jaar een zeer sterke groei door. In de tweede helft van het jaar steeg de omzet met 8,3 procent, na een groei van 5,1 procent in de eerste zes maanden.

Exportgroei

Voor de eerste helft van 2011 wordt een groei van 10 procent voorzien. Daarna volgt volgens de ondernemers een teruggang naar lagere groeicijfers. “Toch liggen deze percentages ook nog hoog. De omzet zal in de tweede helft groeien met 6,9 procent ten opzichte van de eerste helft van 2011.”

Opvallend noemt FME het dat de exportgroei structureel op een hoger niveau komt te liggen dan de omzetgroei. “Het buitenland was al belangrijk voor de sector en zal dus steeds belangrijker worden.”

Ook op andere vlakken staan alle seinen op groen. Zo zal de werkgelegenheid in de branche naar verwachting dit jaar met 0,6 en volgend jaar met 0,7 procent stijgen. Daarbij zal de flexibele schil sterker toenemen dan het aantal vaste medewerkers.

De productie en het orderboeken groeien beide met ruim 10 procent, de winstgevendheid met zelfs meer dan 12 procent.

Reageer op dit artikel