nieuws

Stedin: op afstand bestuurd transformatorhuisje verkort duur stroomuitval

bouwbreed Premium

Stedin: op afstand bestuurd transformatorhuisje verkort duur stroomuitval

Stedin zegt als eerste netbeheerder in Nederland transformatorhuisjes op afstand te kunnen besturen. Op die manier wil het bedrijf de duur van stroomstoringen beperken tot hooguit een paar minuten.

Volgende week woensdag wordt het eerste systeem officieel in gebruik genomen. De transformatorhuisjes zetten in het geval van Rotterdam middenspanning van 23 kilovolt om in laagspanning van 230 volt. Kortsluiting kan een reeks transformatorstations doen uitvallen op dezelfde manier als de kerstboomverlichting uitvalt door een kapot lampje. Een ploeg monteurs moet in het getroffen gebied de storing opsporen die nog intact zijn handmatig opnieuw inschakelen. Met het nieuwe systeem kan de bemanning van de centrale controlepost de locatie vaststellen en de monteurs direct naar de storing sturen en alle stations waar niets aan de hand is van daar uit weer inschakelen. In een volgende fase wordt bij een storing alleen het defecte deel automatisch uit- en de rest van het netwerk weer aangezet.

Reageer op dit artikel