nieuws

Standaard brandwerende betonnen latei met certificaat

bouwbreed

Standaard brandwerende betonnen latei met certificaat

Vebo Beton & Staal uit Bunschoten brengt gestandaardiseerde brandwerende betonnen lateien op de markt. De gecertificeerde lateien weerstaan brand voor 30, 60, 90 of 120 minuten. Met de nieuwe lateien zegt de fabrikant een voorschot te nemen op de Eurocodes die vanaf 1 januari volgend jaar van kracht worden.

Al met al heeft het Vebo ruim anderhalf jaar gekost om de nieuwe lateien te ontwikkelen. Teneinde ze te kunnen produceren moet het bedrijf 135 mallen vervangen.

“De bestaande mallen zijn niet geschikt om de nieuwe lateien te kunnen maken”, zegt commercieel directeur Reinier van Aalsburg. “De wapening is zwaarder en er zit meer beton rond de staven.” Vebo produceert zijn mallen in eigen huis. Met de mallen worden alleen binnenlateien gemaakt. Buitenlateien lijden volgens Van Aalsburg in veel mindere mate onder brandoverslag.

Vebo leverde eerder al gecertificeerde brandwerende lateien. “Die werden buiten de dagelijkse productie om gemaakt waardoor ze duurder waren”, zegt Van Aalsburg. “De prijs van de nieuwe lateien blijft hetzelfde als de huidige standaard lateien. De eerste jaren zullen we er wel op moeten toeleggen, maar daarna hopen we uit de kosten te komen.”

De nieuwe gestandaardiseerde lateien vervangen alle bestaande standaard lateien van de producent, die zegt de eerste in Nederland te zijn die lateien aanbiedt in deze variant en daarmee de bestendigheid van vluchtwegen kan garanderen.

Constructie

Aanvullend zegt Van Aalsburg dat de nieuwe standaard brandwerende lateien de veiligheid bevorderen. “Dat doen ze overigens alleen als de rest van de constructie waarin ze zijn verwerkt een overeenkomstige brandwerendheid heeft”, geeft hij aan. Beton is daarbij volgens hem het aangewezen materiaal, omdat het hitte goed verdraagt. “Het is niet zonder reden dat Ikea voor al zijn nieuwe vestigingen betonnen kolommen en lateien voorschrijft.”

Hercules Beton in Tienray, de tweede fabrikant die in Nederland lateien maakt, laat weten dat zijn standaard lateien in elk geval 90 minuten brandwerend zijn. “Dat is ruim voldoende, want daarna komt niemand meer levend uit een brandend gebouw.”

Beton kan in de woorden van de producent “heel wat hebben” voordat de hitte van een brand een latei zodanig beschadigt dat die het begeeft. Hercules zegt desgevraagd voor de duur van de brandwerendheid nog geen certificaat te kunnen overleggen.

Reageer op dit artikel