nieuws

Staalproductie Europa neemt af

bouwbreed

De productie van staal is in de Europese Unie in mei met 1,3 procent afgenomen tot 16,3 miljoen ton. In Nederland steeg de productie met 1 procent tot 610.000 ton.

De productie in de EU wordt sterk gedrukt door de prestaties in Frankrijk en Groot-Brittannië. De Fransen kwamen niet verder dan een volume van 1,5 miljoen ton. Daarmee haalden ze 7,3 procent minder uit hun hoogovens dan in mei 2010, zo blijkt uit cijfers van de Wereld Staal Associatie. In Groot-Brittannië zakte de hoeveelheid staal met 5,3 procent tot het bescheiden niveau van slechts 847.000 ton. Duitsland, met 4,1 miljoen ton de grootste producent van de EU, voerde onverstoorbaar het volume met 1,1 procent op. Italië klom met 6,9 procent naar 2,7 miljoen ton. Spanje gleed 5,5 procent weg naar 1,6 miljoen ton.

In de VS stabiliseerde de staalproductie op 7,3 miljoen ton. Canada (1,1 miljoen ton) en Mexico (1,6 miljoen ton) laten een groei zien van respectievelijk 4,3 en 5,6 procent.

Dominant

Rusland leverde 2,9 procent in en kwam uit bij 5,8 miljoen ton. Het andere grote staalland in de regio, de Oekraïne, groeide met 8,9 procent tot 3,2 miljoen ton. In Brazilië – de dominante speler in Zuid-Amerika –steeg het volume met 14,7 procent tot 3,3 miljoen ton.

In het Verre Oosten steeg in mei de staalproductie met 5,4 procent tot 82,9 miljoen ton. Het aandeel van de regio in de wereldmarkt is inmiddels gestegen tot 63,7 procent. Staalkampioen is en blijft met dit keer 60,2 miljoen ton (7,8 procent meer dan vorig jaar mei) China. Nummer twee Japan (9 miljoen ton) zag zijn productie met 7 procent dalen. Andere grote producenten in het Verre Oosten zijn India, Zuid-Korea (beide 5,9 miljoen ton) en Taiwan (1,7 miljoen ton).

Reageer op dit artikel