nieuws

Slim inkopen krijgt duwtje in de rug

bouwbreed

Innovatieve contracten en slimmer inkoopbeleid. Daarvoor zoeken Rijkswaterstaat en de vier grootste gemeenten elkaar op. De bezuinigingen lijken motiverend te werken om de slag naar professioneel opdrachtgeverschap versneld te maken.

Rijkswaterstaat en grootste gemeenten voeren overleg

“Tot onze aangename verrassing is het een open dialoog,” aldus topman Cees Brandsen van de Dienst Infrastructuur van Rijkswaterstaat. Hij is inmiddels bij alle vier de grote gemeenten geweest en heeft positieve gesprekken achter de rug. “Eerlijk gezegd had ik wel wat weerstand verwacht, maar die is niet gekomen. Het is verrassend om te zien dat problemen als omgevingsmanagement en risico’s overal blijken te spelen”, vat Brandsen zijn rondgang bij Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen. In het kader van het Opdrachtgeversforum proberen de opdrachtgevers kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Zowel de bouwministeries als de grote gemeenten zijn inmiddels lid van dat forum in een poging om het inkoopbeleid verder te professionaliseren.

De belangstelling voor de innovatieve contracten bij de gemeenten blijkt groot. Vooral de mogelijkheid voor de opdrachtgever om een regierol te vervullen en projecten uit te voeren zonder een groot ambtelijk apparaat vindt een luisterend oor.

Rijkswaterstaat zette inmiddels acht jaar geleden de stap naar ‘markt, tenzij’ en vergaande bundeling van opdrachten. De gemeenten beschikken over grote ingenieursdiensten en willen tot op heden nog graag zelf de regie in handen houden en kiezen nog vaak voor uitgewerkte RAW-bestekken. Onder dwang van de enorme bezuigingsrondes begint het besef door te dringen dat het roer om zal moeten. Veel gemeenten hebben 20 procent minder budget en Rijkswaterstaat krijgt 17 procent minder.

Brugonderhoud

Rijkswaterstaat is bereid om mensen tijdelijk uit te wisselen met de gemeenten bij het begeleiden van nieuwe werkwijzes. Brandsen verwacht overigens ook wat op te steken van de grote steden. “Vooral Amsterdam en Rotterdam hebben veel kennis over brugonderhoud waar wij weer van kunnen leren.”

pagina 14: rijkswaterstaat omarmt nieuwe pilotS

Reageer op dit artikel