nieuws

Rotorbladen extra zwaar te beproeven

bouwbreed Premium

Fraunhofer IWES heeft een nieuwe testbank in gebruik genomen voor rotorbladen van windturbines. De proefbladen kunnen maximaal 90 meter lang zijn. Zulke lange bladen moeten windturbines van 10 megawatt aandrijven. De testbank genereert buigmomenten tot 115.000 kilonewtonmeter. De opstelling kost het instituut uit Bremerhaven ruim 11 miljoen euro. De test moet uitwijzen of de rotorbladen […]

Fraunhofer IWES heeft een nieuwe testbank in gebruik genomen voor rotorbladen van windturbines. De proefbladen kunnen maximaal 90 meter lang zijn. Zulke lange bladen moeten windturbines van 10 megawatt aandrijven. De testbank genereert buigmomenten tot 115.000 kilonewtonmeter. De opstelling kost het instituut uit Bremerhaven ruim 11 miljoen euro. De test moet uitwijzen of de rotorbladen twintig jaar zonder schade kunnen doorstaan. De proefbank kan de punt van de rotorbladen tot 30 meter laten doorbuigen.

Reageer op dit artikel