nieuws

‘Roep om minder regels volkomen misplaatst’

bouwbreed

Bouwers en ontwikkelaars moeten ophouden met zeuren over de problemen die ze ondervinden door een vermeende overdaad aan regels. Directeur Tie Liebe van ASR Vastgoedontwikkeling is daarover uitgesproken.

De voortdurende roep om minder regels van zijn branchegenoten, inclusief de Neprom waarin zij zich hebben verenigd, stoort hem. Hij maakte daarvan gewag tijdens een debat op de vastgoedbeurs Provada. “Ik wordt een beetje ziek van dat regelgeving als probleem noemen.”

Volgens hem moeten bouwers de hoeveelheid regels accepteren als een gegeven. “Er zullen er niet minder komen maar meer. Ook uit Europa.”

Liebe heeft daarvoor begrip. “Wij hebben als private partijen een gigantische verantwoordelijkheid”, zei hij over de uitdaging om gecompliceerde projecten goed te realiseren.

Liebes ontboezeming was een reactie op een klaagzang over vermeende onnodig bouwprojecten hinderende regels voor luchtkwaliteit en externe veiligheid.

Dat regels soms knellen, dat weet hij. Ook uit zijn eigen praktijk. Creatief naar oplossingen zoeken, is dan het antwoord. Liebe werd geconfronteerd met voorschriften voor externe veiligheid waaraan het net opgeleverde winkelproject Piazza Centre in Eindhoven niet voldeed. Dat staat aan de rand van het spoor, waarover goederentreinen rijden. Bij een ongeluk daarmee kan winkelpubliek mede slachtoffer worden.

De regels zijn niet veranderd maar het winkelcentrum hoeft toch niet weg. Hoe dat kan? “Wij hebben toenmalig minister van VROM Sybilla Dekker gebeld. Die is zelf naar Eindhoven gekomen en heeft het probleem opgelost.”

Medestander

Ballast Nedam-ontwikkelaar Charlie Martens toonde zich alvast medestander van Liebe inzake het nemen van verantwoordelijkheden. Martens zei toekomstige bouwontwikkelingen te prefereren “binnen de bestaande contouren van de stad, op basis van wat de markt toestaat, met respect voor natuur, duurzaamheid en ondernemerschap”.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels