nieuws

Rijnwoude verkoopt perceel terug aan Ballast Nedam

bouwbreed

De gemeente Rijnwoude heeft de bouwgrond voor de wijk Weidelanden in Hazerswoude-Dorp verkocht aan Ballast Nedam. De bouwer betaalt de gemeente bijna 9 miljoen euro voor het perceel.

Rijnwoude kocht de 7,6 hectare grond eind 2008 voor 6,5 miljoen euro van het bouwbedrijf. Ballast Nedam beloofde op zijn beurt tussen 2011 en 2015 ongeveer 230 woningen op de locatie te bouwen. Het project kwam echter niet van de grond. Oorzaak hiervan was de tegenvallende woningmarkt en een ‘grote vrijblijvendheid’ voor Ballast Nedam om de woningen niet binnen de afgesproken termijn te bouwen.

Heroverwegen

Het uitblijven van woningbouw in het gebied was een streep door de rekening van de gemeente, die ieder jaar vertraging 400.000 euro aan renteverlies kost. Tijd voor actie, vond wethouder Herman Haarman eind vorig jaar. De gemeente en de bouwer besloten hun samenwerkingsovereenkomst te ‘heroverwegen’.

Ballast Nedam koopt de grond voor 8,75 miljoen euro van de gemeente. Dankzij deze afspraak verliest Rijnwoude ‘slechts’ een kleine 6000 euro op de gemeentelijke grondexploitatie. Ballast Nedam neemt de inrichting van het openbare gebied en de bijbehorende financiële risico’s voor zijn rekening. Daar staat tegenover dat de gemeente de beloofde negen miljoen pas krijgt als er een ‘onherroepelijk’ bestemmingsplan op tafel ligt. Als de gemeente er in slaagt om voor volgend jaar zomer met een bestemmingsplan te komen, betaalt de bouwer 250.000 euro meer.

De gemeente hoopt dat er binnen drie jaar een definitief bestemmingsplan op tafel ligt. Weidelanden worden in ieder geval soberder dan in eerste instantie de bedoeling was. Zo wordt de wijk zoveel mogelijk op de reeds aangekochte grond gerealiseerd en komen er 21 woningen minder.

Reageer op dit artikel