nieuws

Rapport over instorten B-Tower nog niet openbaar

bouwbreed

Het rapport over de instorting van het steigerwerk voor de laagbouw van de B-Tower in Rotterdam is gereed. Maar de inhoud wordt nog niet openbaargemaakt.

Carlo Verhart, hoofd communicatie van opdrachtgever MAB Development, bevestigt het bericht van een medewerker van TNO, dat het rapport gereed is. “In concept, maar wij hebben het nog niet ontvangen”, aldus Verhart. Het onderzoek door TNO is verricht voor drie partijen tegelijk, het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De bouwer van de B-Tower, Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren uit Rotterdam, heeft zelf onderzoek gedaan. “Wij hebben nadrukkelijk en met hulp van externe experts gekeken naar wat er is gebeurd”, aldus woordvoerder Ronald van der Aart. Ook de aannemer maakt zijn bevindingen nog niet openbaar.

Wel bevestigt Van der Aart dat het op 21 oktober ingestorte gedeelte op dezelfde manier opnieuw is uitgevoerd. “Dat is goed gegaan. Wel uiterst omzichtig – met extra controles en voor de zekerheid meer ondersteuningstorens met minder tussenruimte”, aldus Van der Aart. De instorting is dus niet veroorzaakt door fouten in het ontwerp? “Alles wat ik daarover kan zeggen is speculatie”, reageert Van der Aart. Volgens de bron bij TNO was van gebreken van het materiaal of fouten in het ontwerp geen sprake. Maar een parallel met de instorting van de steiger in de Amercentrale in 2003 sluit hij niet uit. Mogelijk was het steigerwerk in Rotterdam onvoldoende geschoord.

Henk Kleier van Matemco Hulpconstructies uit Ede bevestigt dat de laagbouw alsnog op dezelfde manier is uitgevoerd. Op 29 maart is de vloer gestort. Matemco ontwerpt en verhuurt steigers. “Ja, de constructie is opnieuw gebouwd met hetzelfde materiaal van Matemco, door dezelfde steigerbouwer. Met minimale aanpassingen, details die niet van invloed zijn op het totaal. Voor ons is het een standaard ondersteuning”, aldus Kleier. Hij heeft wel een vermoeden wat de eerste keer fout is gegaan. Was het steigerwerk mogelijk onvoldoende geschoord? “Dat zijn uw woorden”, reageert Kleier, maar hij spreekt het niet tegen. “Wij wachten het rapport af.”

Reageer op dit artikel