nieuws

Prijsopbouw nieuwe woning

bouwbreed Premium

De prominenten rollen over elkaar heen. En altijd weer dat opgestoken vingertje. Schuldig is natuurlijk de ander. Nemen we de prijsopbouw van een nieuwbouwwoning onder de loep, opgesplitst in de drie onderdelen: grondprijs (35%), bouwkosten (30%) en bijkomende kosten (35%). Globaal wel te verstaan. Van de 30% bouwkosten zijn 10 tot 12% (dus netto 4%) […]

De prominenten rollen over elkaar heen. En altijd weer dat opgestoken vingertje. Schuldig is natuurlijk de ander.

Nemen we de prijsopbouw van een nieuwbouwwoning onder de loep, opgesplitst in de drie onderdelen: grondprijs (35%), bouwkosten (30%) en bijkomende kosten (35%). Globaal wel te verstaan.

Van de 30% bouwkosten zijn 10 tot 12% (dus netto 4%) faalkosten. Natuurlijk is de grondprijs te hoog. De gemeenten hebben altijd behoorlijk op de grondexploitatie’s verdiend. Nu ze toe moeten leggen, gaan ze zielig doen. De bouwregels hebben slechts een invloed van hooguit 2 tot 3% op de bouwkosten, kaal dus 1%.

De grootste invloed hebben de bijkomende kosten. Deze opbrengsten en kosten gaan naar projectontwikkelaars en makelaars. Menigeen denkt bij woningen alleen maar aan de bouwkosten. Helemaal fout.

Natuurlijk kunnen de prijzen van nieuwbouw naar beneden. Gemiddeld 20% moet mogelijk zijn. Maar dan verdienen alle partijen minder. Daar zit het echte probleem.

Het zou zo moeten zijn dat niet de opbrengst centraal staat maar de werkelijke kosten. Met een normaal winstpercentage. Dat wordt dan schrikken. In Duitsland liggen de prijzen een kwart lager voor een energiezuiniger woning.

De gemiddelde kuubprijs voor Nederlandse woningen bedroeg per 1 juni 277 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel